12 - 18 veebruar 2023 osales Hispaania Maja arendusjuht Liis Suuk Erasmus+ koolitusel "Coaching skills for teachers, school and adult education staff". Siin blogipostituses jagame, mida kasulikku ta selle nädala jooksul Bolognas õppis ja koges. Koolitus toimus Erasmus+ projekti “Hispaania Maja töötajate pedagoogilise ja juhtimisalase pädevuse tõstmine 2” raames ja toetusel. 

--

Koolitusel oli 13 osalejat üle Euroopa ning peaeesmärk oli coachingu baasoskuste omandamine. Kui õpetaja roll on edasi anda teadmisi ning aidata õpilastel omandada uusi oskusi, siis coach toetab ja motiveerib õpilasi läbi kuulamise, küsimuste esitamise ning proovile panemise.  

Kursuse esimene teema oli emotsionaalne intelligentsus. See sisaldab endas oskust olla teadlik mitte ainult iseenda emotsioonidest, vaid ka enda ümber olevate inimeste omadest. Emotsionaalselt intelligentne õpetaja näiteks on võimeline looma parema kontakti oma õpilastega. Rääkisime ka läbi mida täpsemalt coah teeb - läbi mõjutamise ja motiveerimise aitab ta inimestel olla parim versioon iseendast. Samas on oluline, et ta ei pakuks ise lahendust õpilase probleemidele, vaid läbi dialoogi ja juhendamise aitab mõista konfliktset olukorda ning võimalikke lahendusi. 

Kursusel oli palju meeskonnatööd, lisaks aruteludele oli ka tegevusi, kus tuli ehitada a paberitorn ja pidime ilma sõnadeta suunama kinniseotud silmadega inimest; tegime plakati, mida esitlesime ja me kõik pidime oma arvamusi ja ideid jagama. Saime ka rollimängu teha. Grupp oli väga kokkuhoidev ja kaasav. See töötas hästi, et osalejatel olid koolis erinevad rollid ja kõik ei olnud näiteks õpetajad. Kuna osalejad olid avatud ja jagasid palju, siis oli meil võimalus mitte ainult üksteiselt õppida sellest, mis harjutuste käigus välja tuli, aga ka erinevustest/sarnasustest õppetöös ja koolis süsteemid teistes riikides ja mõned huvitavad kõrvalprojektid, mida õpetajad teevad. Meil oli võimalus tutvuda ajaloolise Bologna ja selle ümbrusega.

---

Õpiränne toimus Erasmus+ projekti “Hispaania Maja töötajate pedagoogilise ja juhtimisalase pädevuse tõstmine 2” raames ja toetusel. Lisateavet selle konkreetse kursuse kohta leiab siit.