4.-10. detsember 2022 osales Hispaania Maja asutaja Neftali Bolognas Erasmus+ koolitusel "Stress and Conflict Management: the way to resilience and satisfaction​". Siin blogipostituses jagame, mida kasulikku ta selle nädala jooksul õppis ja koges. Koolitus toimus Erasmus+ projekti “Hispaania Maja töötajate pedagoogilise ja juhtimisalase pädevuse tõstmine 2” raames ja toetusel. 

--

Neftali Erasmus+ õpirändel Bolognas

Tänapäeval puutuvad enamik inimesi suuremal või vähemal määral stressiga kokku. Kui seda koguneb liiga palju on lihtne tunda end ülekoormatuna ja vahel võib lausa paista, et igapäevaste tegevustega on raske sammu pidada. Seepärast olid mu ootused suured, kuna kursuse kava nägi ette nii teoreetilisi teadmisi kui ka praktilisi harjutusi kuidas stressirohkeid ja konfliktseid olukordi paremini juhtida. Antud kursusel oli osalejaid ainult kolm, lisaks minule veel osaleja Ungarist ja Türgist. Kahjuks ei olnud nende inglise keel kuigi heal tasemel, mistõttu ei olnud nad väga huvitatud aktiivselt kaasa rääkimisest ja oma kogemuste jagamisest. Proovisin sellest hoolimata kursusest maksimaalselt kasu saada. 

Esimesel päeval arutlesime sõna "stress" tähenduse üle ning loetlesime erinevaid tegureid, mis igapäevaelus seda põhjustab. Need võivad olla seotud füüsiliste ja keskkondlike tingimustega, perekonna või tööga. Samas võib väikesel stressil olla ka positiivne mõju ja see sunnib meid liikuma eesmärkide pool või näiteks tähtajast kinnipidamiseks. Sel põhjusel õppisid osalejad eristama negatiivse ja positiivse stressi vahel. Selle kursuse käigus õppisid osalejad tundma erinevaid strateegiaid, nii kognitiivseid kui ka käitumuslikke, loodud stressirohkete olukordade ületamiseks töökohal. Rühmategevuste kaudu said nad võimalus tõsta oma planeerimis- ja ajaplaneerimisoskusi. Stressiolukordade juhtimiseks paremini harjutasime hingamisharjutusi, lihaste lõdvestamist ja visualiseerimist.

Teine suur teema, mida koolitsel käsitleti, oli empaatia, mis on ühtlasi ka põhioskus konfliktide lahendamisel. Mõnikord võib olla keeruline jääda konfliktis empaatiliseks, eriti kui me pole olnud samas olukorras nagu vastaspool. Siiski on seda võimalik harjutada ja õppisime, kuidas seda teist tüüpi vastustest eristada. Samuti oli eraldi osa erinevate suhtlemisstiilide jaoks. Lisaks koolitusele oli ka võimalus teha lähemalt tutvust Bolognaga. 

---

Õpiränne toimus Erasmus+ projekti “Hispaania Maja töötajate pedagoogilise ja juhtimisalase pädevuse tõstmine 2” raames ja toetusel. Lisateavet selle konkreetse kursuse kohta leiab siit.