Kuigi 14. veebruaril tähistatakse paljudes maailma riikides valentinipäeva kui armastajate päeva, siis Eestis peame sel päeval meeles ka sõpru ja tähistame ühtlasi ka sõbrapäeva.

Hispaanias nimetatakse seda päeva El Día de San Valentín. Sel päeval minnakse nagu mujalgi armsamaga välja sööma, kingitakse üksteisele kingitusi ning tähistatakse armastust.

Hispaania ei ole teadagi pidustustega kitsi ja armastajate päeva ehk el Día de los Enamorados võib tähistada ka muul ajal, nt Kataloonias raamatu ja roosi päeval 23. aprillil või 9. oktoobril Valencias kui tähelepanu saab San Dionisio.

Olgu tegu armastajate või sõpradega meil on sulle selleks päevaks mõni kingisoovitus, – mis sobivad suurepäraselt ka 13. veebruaril iseendale kinkimiseks, kui on El Día de los Solteros.

 

 ¡Feliz Día de San Valentín!

 


Kingisoovitused Sõbrapäevaks

 

Hispaania maitsete poest leiab puhtaid Hispaania maitseid ja just seda ehedust me sel sõbrapäeval üksteisele kingimegi. Lisaks valisime Hispaania Maja raamatupoest lugemissõpradele välja teemakohased raamatud.

 

Vahuvein lisab sündmustele alati pidulikkust, seetõttu on meil alati külmas mõni mullitav cava. Tähistad üksi või soovid kokku lüüa kaks pokaali cavat, siis vali kvaliteetne Gramona väikses pudelis.

Hispaania vahuvein sobib suurepäraselt kartulikrõpsudega ja ka siin ei lase me kvaliteeti alla ning pakume ikka seda kõige paremat – Bonilla a la vista kartulikrõpse. Kui sa veel ei tea, siis need on Hispaania kuulsaimad patatas fritas, mis tõestavad, et lihtsuses peitub võlu (koostises vaid kartul, väärisoliiviõli ja näpuotsaga soola).

 

Bonilla a la vista kartulikrõpsud leiab nii 50-grammises150-grammises, 300-grammises pakis või muljetavaldavas 500-grammises tünnis, mis ei jää kunagi tähelepanuta. Oled sa neid kunagi proovinud jamón serranoga? Hispaania sink Hispaania kartulikrõpsudega... mmmmm Hispaania maitsed! Vinnutatud ja viilutatud serrano sink sobib romantilise päeva hommikulauda nt saiale, aga muidugi ka lihtsalt otse suhu pistmiseks! 

Me soovitame tõsimeeli jamón serrano ribad (osta kas väike serrano singi või veidi suurem) bonilla a la vista krõpsudele panna ja neid koos serveerida!

Kuid valentinipäev ei saa mööduda šokolaadita! Miks mitte sooja ja kreemisena?! Proovi Bonilla a la vista šokolaaditahvlit ja valmista talvisel päeval endale ja oma kallimale üks tass (või mitu!) kuuma šokolaadi!

Lähene magusale kingitusele uue nurga alt ja vali sel aastal Hispaania tradistsiooniline maius turrón, see on meest ja mandlitest.  kingituseks, näiteks need kolm erinevat turróni kinkekarbis.


 

Kingi häid maitseid!

 

> Hispaania vahuveinid cavad

> Bonilla a la vista kartulikrõpsud

> Bonilla a la vista kakaotahvel kuuma šokolaadi valmistamiseks

> Hispaania sink jamón serrano

> Turrón – mee ja mandlitega Hispaania tradistioonilised maiustused

 

Hispaania Maja gurmeepoes on veel hulgaliselt häid kvaliteetseid maitseid, sest armastus käib teadagi kõhu kaudu. Head isu! ¡Que aproveche!

 


Raamatusoovitused valentinipäevaks

 

Lisaks toidule ja heale seltskonnale meeldib meile ka lugeda. Tegelikult armastame me raamatuid nii väga, et valentinipäev võiks olla raamatuarmastamisepäev! 

Me loeme ise iga päev ja igal võimalikul juhul pistame mõne raamatu kingikotti – seekord kingime neid nii sõpradele kui ka iseendale! Valisime veebruarikuusse välja kaks eestikeelset ja ühe hispaaniakeelse raamatu, mis kõik räägivad armastusest.

 

Elena Poniatowska on Mehhiko kirjanik, kellele anti 2013. aastal hispaaniakeelse kirjandusmaailma tähtsaim auhind — Cervantese preemia. Tema raamat "Kallis Diego, Sind embab Quiela" koosneb kaheteistkümnest hingeliigutavast kirjast, mille Montparnasse'il elav ja tegutsev Venemaalt pärit kunstnik Angelina Belova –Quiela – saatis Pariisist Mehhikosse oma abikaasale, hiljem ülituntuks saanud maalikunstnikule Diego Riverale. 

Elena Poniatowska luges Bertram Wolfe kirjutatud biograafiat Diego Riverast ja oli Diego esimese abikaasa Angelina Beloffi kirjadest nii liigutatud, et ta soovis need ümber kirjutada. Sellest sündis raamat, kus tõsielulised lood põimuvad väljamõelduga. 

Diego Rivera oli teadagi abielus ka kuulsa kunstniku Frida Kahloga, kes on meie järgmise hispaaniakeelse raamatuklubi peategelane. Hispaania Maja üritustega saad kursis olla siin.

 

Pablo Neruda „Armastusluuletused” hõlmavad tema kolme olulist luulekogu: „Kakskümmend armastusluuletust”, „Kapteni laulud”, „Sada sonetti armastusest”.

Esimene neist on Tšiili luuletaja Neruda kõige kuulsam luulekogu. Ta oli 20. sajandi hispaaniakeelse kirjanduse üks silmapaistvamaid esindajaid. 1971. aastal pälvis ta ka Nobeli kirjandusauhinna. Tema luuletused on eestikeelsena meieni toonud tõlkija Carolina Pihelgas.

Pablo Nerudalt on meil kaks hispaaniakeelset raamatut veel, amor ootab.

 

"Hacerse mayor, Amor por sorpresa" (autor Lourdes Miquel) on veidi teistsugune raamat. See on nii noortele kui ka täiskasvanutele suunatud A2 hispaania keeleoskuse tasemele kohandatud lugemine. See raamat räägib 16-aastasest Manust, kes ei mõtle millestki muust kui ideaalse tüdruku leidmisest. Algab puhkus ja ta peab oma perega minema Püreneedesse, kuigi ta eelistaks jääda oma sõpradega ja lõbutseda. Kuid puhkusel on varuks talle mõningad üllatused. 

 


Kingi head lugemist!

 

> Pablo Neruda "Armastusluuletused"

Kallis Diego, Sind embab Quiela

Hacerse mayor, Amor por sorpresa

 

 

Sisesta Hispaania Maja raamatupoe otsingusse sõna amor ja leiad veel armastust. Head lugemist!

 


 

Siia lõppu üks vahva idee, aga neil on midagi valesti läinud – ring for cava!

Raamatud ja Hispaania maitsed leiad Hispaania Maja e-poest või külasta meid kohapeal.


Selleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu meie uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.