Kuigi maailmas on endiselt rahutud ajad ja aastataguse sündmuse taustal on ehk raske õiget peomeeleolu tekitada, on siiski oluline keskenduda positiivsele ja tähistada meie väikse ja tubli riigi sünnipäeva endale kallite inimestega.

Hispaania maitsete poest leiab puhtaid Hispaania maitseid ja just seda ehedust me sel tähtpäeval üksteisele kingimegi. Lisaks leiad Hispaania Maja raamatupoest lugemissõpradele teemakohaseid raamatuid.

 

 ¡Head Eesti vabariigi aastapäeva!

 


LAUALE

 

Selleks, et saaksid oma peolauda rikastada maitsetega Hispaaniast, soovitame erinevaid põnevaid tooteid, mis sobivad hästi ka Eesti-teemalisele peolauale.

 

Üks meie lemmikuid on Bonilla a la vista kartulikrõpsud, mis tünniga püüavad kindasti pilke. Proovi neid nt Hispaania singi jamón serranoga. Kuidas oleks mereandidega? Südakarbid, kaunkarbid, rannakarbid ja kaheksajalad on head tapastena, tuunikala lisa salatisse või saiale. Tapastena kõrvale on hea ampsata nt oliive suitsutatud paprikatega. Suitsutatud paprika teeb põnevamaks ka kõik muud toidud ja miks mitte lisada pidulikkust paprikapärlitega, nt täidetud munadel?! 

 

 

 

Vahuvein lisab sündmustele alati pidulikkust, seetõttu on meil alati külmas mõni mullitav cava. Hispaania vahuvein sobib suurepäraselt eelnevalt mainitud kartulikrõpsudega. Kui Sa veel ei tea, siis need on Hispaania kuulsaimad patatas fritas, mis tõestavad, et lihtsuses peitub võlu (koostises vaid kartul, väärisoliiviõli ja näpuotsaga soola).

Magusat ei saa ka unustada ja selleks on meil pakkuda Hispaania tradistsiooniline maius turrón, see on meest ja mandlitest. 


 

Kingi häid maitseid!

 

> Hispaania vahuveinid cavad

> Bonilla a la vista kartulikrõpsud

> Bonilla a la vista kakaotahvel kuuma šokolaadi valmistamiseks

> Hispaania sink jamón serrano

> Turrón – mee ja mandlitega Hispaania tradistioonilised maiustused

 

Hispaania Maja gurmeepoes on veel hulgaliselt häid kvaliteetseid maitseid, sest armastus käib teadagi kõhu kaudu. Head isu! ¡Que aproveche!

 


 


 

Kingi häid maitseid!

 

> Alvear Rojo vermut

> Oliivid suitsupaprika või fines hierbas'e ürtidega

> Suitsupaprikapärlid

> Hispaania mereannid

> Mehhiko limonaadid

 

Hispaania Maja gurmeepoes on veel hulgaliselt häid kvaliteetseid maitseid, sest armastus käib teadagi kõhu kaudu. Head isu! ¡Que aproveche!

 


Raamatusoovitused vabariigi aastapäevaks

 

Eesti vabariigi aastapäev toob meile pika nädalavahetuse, kus lisaks lähedastega koos olemisele saame aega end kerra tõmmata ja mõnusalt raamatut lugeda. Tutvustame teile kolme hispaaniakeelset ja ühte eestikleelset raamatut, mis sellesse nädalavahetusse hästi sobivad.

 

Fernando Aramburu "Isamaa" — Kui ühel päeval 2011. aastal annab ETA terrorirühmitus teada relvastatud võitluse lõppemisest, suundub Bittori surnuaeda, et rääkida abikaasale oma otsusest minna tagasi kodulinna. Kas leppimine ja andestus on võimalik? Kas Bittoril õnnestub teada saada, kes oli see kapuutsiga nägu varjav noormees, kes ühel vihmasel õhtupoolikul tappis kodumaja ees tema abikaasa?


„Isamaa“ on lugu kahest perekonnast, kelle lähedasele sõprusele teevad lõpu kahtlused, viha ja radikaliseerumine, mida ETA tegevus ühes Baskimaa väikelinnas kaasa toob. Eelkõige on loo keskmes kummagi perekonna naised, omaaegsed parimad sõbrannad, kellest üks on kaotanud abikaasa, teisel aga istub poeg terroritegudes süüdistatuna vangis. Ent ETA kolm aastakümmet kestnud ohvriterohke tegevuse haavu kannavad hinges kõik, keda see otseselt või kaudselt on puudutanud.

 

Jaan Kross "Vuelo estático" — Romaan on läbilõige ühe eestlase loost, mis sümboolselt sõlmub Eesti Vabariigi looga. Romaan jutustab Jaan Krossi põlvkonnakaaslase Ullo Paeranna eluloo. Sellesse mahuvad luksuslik lapsepõlv, vaene noorukiiga, töö peaministri kantseleis, mis näib noorukile tuule tiibade alla toovat, aga siis saab aeg otsa. Järgneb punane aasta, Saksa okupatsioon, osalemine iseseisvuslaste, Eesti Rahvuskogu tegevuses, poolelijäänud paotee ja siis enam kui 40 aastat paigallendu ehk siseemigratsiooni (enesesalgamine ja vale). See on elukäik, mis on iseloomulik küllap paljudele autori põlvkonnakaaslastele.

Crónica viva de Estonia, este imponente drama de emigración interior es, sin duda, uno de los mejores relatos de supervivencia jamás contados. 

 

 

Andrus Kivirähk "El hombre que hablaba serpiente" — 

Ussisõnade oskamine ei tähenda teoses ainult metsarahva looduse mõistmist, vaid ka võimu ja valitsemist selle asukate üle. Need tarkused võtab Leemet lapsepõlves üle oma onu Vootelelt. Kogu Leemeti elu käib aga heitlus maailma mõistliku tajumise üle – ühel pool end poolearuliseks loitsinud hiiekummardajad, teisel pool silmakirjalikud kristluse kummardajad, kes on ka ise kõik endised metsaasukad, koos raudmeeste ja munkadega. Väheseid huvitab, mis ümbruses tegelikult toimub. Tasapisi metsaasundus siiski hääbub ning selle tarkust, juuri ja Põhja Konna jääb hoidma ainult Leemet – viimane mees, kes teadis ussisõnu.

El hombre que hablaba serpiente narra la fantástica y conmovedora historia de Leemet, un muchacho que vive en el bosque con su familia de cazadores-recolectores y que es, además, el último hablante del serpéntico, un idioma ancestral que le permite comunicarse con los animales. Lamentablemente, a medida que la gente del lugar se traslada a las aldeas, donde se dejan la vida arando la tierra y comen un pan que a Leemet le parece lo más terrible que haya probado jamás, el bosque se va vaciando y sus últimos habitantes tendrán que encontrar un modo de sobrevivir.

 

"12 preguntas sobre Estonia"

Mis oleks veel sobilikum Eesti Vabariigi aastapäevale pühendatud ajal lugemiseks, kui mitte Eestist endast. See õhuke Eesti Instituudi välja antud raamat vastab sellisetele kõsinustele: Kas Eestis elavad jääkarud? Kas eestlastel on oma kuningas? Põnev lugemine hispaaniakeelsetele sõpradele Eesti tundma õppimiseks või enda hispaania keele harjutamiseks.


Kingi head lugemist!

 

Fernando Aramburu "Isamaa"

Jaan Kross "Vuelo estático"

Andrus Kivirähk "El hombre que hablaba serpiente"

> "12 preguntas sobre Estonia"

 


 

Raamatud ja Hispaania maitsed leiad Hispaania Maja e-poest või külasta meid kohapeal.


Selleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu meie uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.