Selle blogipostituse leiad ka hispaaniakeelsete postituste sarjast! Soovid oma keeleoskust arendada ja seda artiklit hispaania keeles lugeda? Vaata siia.


 

Püha nädal ehk Semana Santa Hispaanias

Püha nädal ehk Semana Santa on Hispaanias üks tähtsamaid, kui mitte kõige tähtsam püha üldse. Sarnaselt peaaegu kõikidele teistele tähtpäevadele Hispaanias on tegu religioosse pühaga. Püha nädal kestab alates palmipuudepühast ülestõusmispühani. Täpsed kuupäevad varieeruvad igal aastal, kuid jäävad alati 22. märtsi ja 25. aprilli vahele. See on nädal pattude kahetsemiseks Kristuse surma eest. Ainsaks erandiks on pühapäev ehk Kristuse ülestõusmise rõõmupäev.

Mida sellel nädalal tähistatakse? Püha nädala kõige olulisemad päevad on suur neljapäev ja suur reede, kus mälestatakse Kristuse surma ja ülestõusmist; vaikne laupäev seoses Kristuse matmisega ja ülestõusmispüha. Palmipuudepühal ehk esimesel päeval tähistatakse Kristuse saabumist Jeruusalemma – päeva, mil rahvas rõõmustas ning võttis ta vastu palmi- ja oliiviokstega. Just seetõttu on sel päeval kombeks kanda õnnistatud palmioksi. Pärast seda riputatakse need oma kodude altaritele või rõdudele ja jäetakse aastaringselt koju õnne tooma.

Domingo de ramos en Elche, Comunidad Valenciana

Esmaspäeval, teisipäeval, kolmapäeval ja suurel neljapäeval peetakse missasid ja tähistatakse neid koos suurte liikuvate kanderaamidega. Iga päev näeb tänavatel protsessioonide käigus eriilmelisi kanderaame, mis kujutavad nendel päevadel aset leidnud stseene Kristuse loost. Liikuvad kanderaamid on lauast või muust platvormist moodustatud alused, millele asetatakse evangeeliumi kujutisi. Need kaaluvad tavaliselt 1500 kg ning neid kannavad umbes 40 inimest. Nende kandmine rongkäikudel on auasi, inimeste jaoks on väga põnev neid nii kanda kui ka möödumas näha. Suurel reedel käsib kirik meeleparanduse eesmärgil paastuda ning keelab sel päeval liha süüa. Varem söödi turska, sest see oli kõige odavam kala ning see traditsioon on jätkunud tänaseni. Kui soovid sel päeval liha süüa, peaksid maksma bulla ehk kirikliku loa eest. Sel päeval on traditsiooniks süüa ka pontšikuid (buñuelos de viento), mis on jahust, veest, õlist, piimast, suhkrust, pärmist, munadest, väiksest kogusest soolast ja võist valmistatud ja praetud magustoit ning on sellel aastaajal väga levinud.

Salida del paso de "la cena" el Jueves santo, Málaga

Vaikne laupäev on leinapäev. Öösel on oodata Jeesuse ülestõusmist ning toimub aasta peamine kristlik tähistamine: ülestõusmisöö vigiilia. See on enamike kristlike konfessioonide jaoks aasta kõige olulisem sündmus ning kõigis neis on väga sarnane rituaal, mis sisaldab valguse ja vee sümboleid. Seda tähistatakse pühapäeval (varahommikul laupäevast pühapäevani) ja sellega tähistatakse püha nädala lõppu.

Lihavõtte-esmaspäeval, mida tähistatakse tavaliselt Kataloonias, süüakse mona-nimelisi maiustusi. Selle annab tavaliselt ristiisa või ristiema (olenevalt elukohast) oma ristipojale või ristitütrele.

 

 Antonio Banderas osa võtmas suure reede pidustustest. Vaata tervet videot siin!

Püha nädala neli olulist kohta ja traditsiooni

1. Suur reede Sevilla linnas Andaluusias. Tegelikult on püha nädal Sevillas muljetavaldav. Inimesed suhtuvad sellesse erilise pühendumusega, tundeliselt ja austusega. Üks ilusamaid ja ka populaarsemaid rongkäike on suure reede koidikul toimuv El Gran Poderi rongkäik, millest võtab osa umbes 2400 inimest.

2. La Tamborada de Hellín, Albacete. Korraga mängib seal üle 20 000 trummi. Suurel neljapäeval kõlavad trummid üle vanalinna vahetpidamata läbi kogu öö. Teine selline populaarne festival on El Romper la hora Calandas, mida tähistatakse reedel kell 12 Terueli provintsis Aragonis.

3. Genaríni matmine Leóni linnas Castilla-Leóni provintsis. Tegu on suure neljapäeva öösel toimuva rongkäiguga, mis kulgeb läbi vanalinna purjus mehe Genaríni auks, kellele sõitis otsa linna esimene prügiauto. Pärast tema surma kogunesid neli inimest väljakule, et sellest mehest laulda ja rääkida. See traditsioon kasvas ja on nüüd osa Püha nädala pidustustest leonlaste seas.

4. “Surmatants” Vergeses Girona provintsis Kataloonias. See tants toimub suure neljapäeva rongkäigu ajal ning on mälestus terrorist ja pidevast surmatemaatikast ajal, mil valitses must surm. Praegu hoiab traditsiooni elus vaid see omavalitsus.

 

Püha nädala traditsioonilised toidud

Kuigi suurel reedel ei saa liha süüa, on sel päeval valikus väga palju erinevaid roogasid. Kõige traditsioonilisemad neist on:

Tursk, mida valmistatakse eri paigus erinevatel viisidel; on olemas Castilla-La Manchast pärit tursk Manchega moodi, Baskimaalt pärit tursk pil-pil kastmega või peamiselt Leónis Navarras ja Aragónis valmistatav tursk Rioja moodi. Kikerhernehautis on väga lihtne roog, mida tavaliselt tursa kõrvale süüakse.

Veel üks iseloomulik roog on las patatas viudas ehk “leskkartulid”, mille nimi tuleneb liha puudumisest. Roog koosneb peamiselt kartulist, paprikast, sibulast ja küüslaugust.

Selle nädala jooksul paistavad magustoitude seas tüüpilise maiustusena silma kuulsad ''vaesed rüütlid'' (torrijas) ehk piima sees leotatud, munadega vahustatud ja neitsioliiviõlis praetud saiaviilud. Lõpuks maitsestatakse need suhkru ja kaneeliga. Algselt tehti neid kuiva leivaga, et vältida selle raisku minemist.

Frititud taignast maiustused, mis võivad olla nii pontšikud (buñuelos de viento) kui ka sõõrikud (buñuelos de l’Empordà).

Kataloonias ja mõnes Valencia kogukonna piirkonnas süüakse esmaspäeval kulitšat ehk lihavõttesaia (monas de pascua). See on šokolaadimunade ja sulgedega kaunistatud kook. Samuti on olemas šokolaadiga lihavõttekoogid, mis on nagu šokolaadiga valmistatud skulptuurid ja mille suurus teeb need tõeliselt uhkeks vaatepildiks.

 

Kas Sa oled proovinud mõnda neist traditsioonilistest roogadest või osa võtnud Hispaania lihavõtte pidustustest? Jaga oma kogemust kommentaarides!


 

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.

 

Miks mitte ühendada keeleõpe ja reisimine? Vaata hispaania keele kursuseid Hispaanias ja Ladina-Ameerikas siin.