30. jaanuar kuni 04. veebruar 2023 osales Hispaania Maja arendusjuht Merilin Tali Erasmus+ koolitusel "Soft Skills and Emotional Intelligence for teachers and education staff”. Siin blogipostituses räägib ta lähemalt, mida ta selle nädala jooksul Palermos õppis ja koges. Koolitus toimus Erasmus+ projekti “Hispaania Maja töötajate pedagoogilise ja juhtimisalase pädevuse tõstmine 2” raames ja toetusel.

Merilin Erasmus+ koolitus

Erasmus+ koolitus “Pehmed oskused ja emotsionaalne intelligentsus”

Kursuse peamisteks teemadeks olid pehmed oskused ja emotsionaalne intelligentsus. Erasmus Learning Academy poolt korraldatud viiepäevase koolituse jooksul saime uusi teadmisi erinevatest juhtimis- ja suhtlemisstiilidest, meeskonnatööst ning avalikust esinemisest. Kokkuvõtvalt on need väga vajalikud oskused kõikidele, kes töötavad inimeste ja õpilastega. Seepärast oli mul väga hea meel, et just selline koolitus oli kokku pandud. Kõik viis kursuse päeva olid üles ehitatud nii, et iga uue teema alguses oli väike teoreetiline sissejuhatus, millele järgnesid praktilised ja peamiselt meeskondades harjutused. See andis võimaluse õpitud teadmised kohe rakendada ning kollektiivselt läbi töötada.

Esimese päeva teemaks oli emotsionaalne intelligentsus, teisipäeval jätkasime juhtimise ja meeskonnatööga. Kolmapäeval tegime tutvust erinevate suhtlemisviisidega ning erilist tähelepanu pöörasime aktiivse kuulamise mõistele. Neljanda päeva teema oli avalik esinemine, mis valmistas enamikele palju stressi ja hirmu. Selleks et oleks eriti palju stressi ja hirmu, said kõik ülesandeks ette valmistada 3-minutiline kõne. Teema võis ise valida ning aega ette valmistuseks oli 20 minutit. Mina otsustasin rääkida avalikust esinemisest ja kuidas olla selles osav ka siis, kui oled isiksusetüübilt pigem introvert. Avalik esinemine on teema, millega ma olen teadlikult otsustanud viimase aasta jooksul rohkem tegeleda, seega hoolimata värisevast häälest oli mul väga hea meel, et sellise väljakutse saime. Viimane teema oli seotud konfliktide lahendamisega. Arutasime, et konfliktid oma olemuselt ei ole ilmtingimata negatiivsed – seda võib näha ka kui võimalusena mõista iseend paremini, õppida midagi uut või muuta mõnda halba harjumust. Läbi rühmaharjutuste saime proovida erinevaid konfliktide lahendamise viise ning rääkisime ka sellest, et tihtipeale valime konflikte vältiva käitumisviisi, mis võib alguses tunduda vähem ebamugav kui probleemi tõstatame, aga lõppkokkuvõttes kaotavad sellisest lähenemisest mõlemad osapooled. Kursuse lõppedes oli meil üks lõbus Kahoot'i mäng kogu kursuse teemade kohta, milles ma sain teise koha! Samuti saime kõik diplomi ja tegime grupipildi. 

Grupp oli täpselt paraja suurusega – 14 osalejat 11 erinevast riigist üle Euroopa: Belgia, Holland, Läti, Leedu, Saksamaa, Prantsumaa, Ühendkuningriigid, Horvaatia, Hispaania, Portugal ja Eesti. Koolitusprogrammile andis väga palju juurde osalejate jagatud kogemused, sest paljud neist olid töötanud hariduse valdkonnas juba mitukümmend aastat. Väga huvitav oli ka näha, kui palju mõjutab meid meie oma kultuur. Näiteks rääkides erinevatest suhtlusstiilidest tuli arutelu käigus välja, et mõned näited positiivsest ennastkehtestavast käitumisest võib inglastele tunduda väga agressiivse eneseväljendusviisina. Põnev oli ka teada saada, millega tegeleti väljaspool põhitööd – näiteks oli osaleja Saksamaalt, Anette, just hiljuti välja andnud oma esimese jazzalbumi (seda saab kuulata Spotifys siin!). 

Palermo – kultuuride kohtumispaik, maffia ja püha Rosalia

Kuna ma ei olnud varem Sitsiilias käinud, siis oli mul väga hea meel igal pärastlõunal peale koolitust tundma õppida lähemalt ka Sitsiilia suurimat linna Palermot. Linna kirju ajalugu algab juba 8. sajandil eKr, mil linn asutati foniiklaste poolt. Oma strateegilise asukoha tõttu on seda nimetatud ka üheks enim vallutatuks linnaks – siit on läbi käinud erinevatel aegadel nii roomlased, kreeklased, normannid, araablased, austerlased, hispaanlased kui ka prantslased.

Palermo näol on tegu väga turvalise ja jalakäijasõbraliku linnaga. Ajad, mil linna ja kogu saart kimbutasid mafioosode kuritegelik tegevus on tänapäevaks minevik. Samuti on viimastel aastatel suletud autodele paar peamist tänavat, mis teeb linna avastamise jala väga mugavaks. Tänavatel on juba hommikust alates palju elu ning sobivaid peatuspaiku söömiseks või lihtsalt kohviks on valikus küllaga. Samuti tasub külastada Palermo mitmeid turge, millest vanimad on tegutsenud samadel tänavatel juba aastasadu. Müüjad proovivad ostjate tähelepanu saamiseks üksteisest üle karjuda ning arvestades, et itaallased on juba tavapäraselt valjud, siis on turgudel palju elu ja melu.

Ainuke, mis võib külastajat häirida, on eestlaste jaoks harjumatu kogus mustust tänavatel. Kohati on tegemist kultuurilise erinevusega, kuid samas on ka tarbimist ja inimesi palju rohkem kui vähe asustatud Põhjamaades. Õnneks olin eelneval aastal külastanud Napolit, seega sealt tulles jättis Palermo suhteliselt puhta mulje. Samuti on sealne sõidu- ja parkimiskultuur tunduvalt vabameelsem kui Tallinnas. Heal juhul on üks kümnest autost pargitud reeglite kohaselt ning ka liikluses on eeskirjad pigem eiramiseks kui järgmiseks. Sellest hoolimata on õhkkond sõbralik. 

Vaatamisväärtustest jätsid kõige eredama mulje Palatine kabel ja Palermo katedraal. Kuigi tegelikult tundus kogu linn oma rikkaliku arhitektuuriga nagu üks suur vaatamisväärsus. Nagu Napoliski on Palermos viimastel aastakümnetel tehtud väga vähe taastamistöid, seega enamike uhkete majade hiilgeajad on möödas, kuid seda enam oli neil ajaloo hõngu.

Kristlikule linnale kohaselt on Palermol mitmeid kaitsepühakuid, kuid nendest kindlasti kõige tuntum ja armastatum on püha Rosalia, kes legendi kohaselt peatas linna laastanud katku 1624. aastal, mil ta säilmed maeti ümber Monte Pellegrino mäele. Seda pühapaika õnnestus mul ka viimasel päeval külastada. See on populaarne paik ka tänapäeval ning inimesed tulevad sinna, et süüdata küünal või jätta lilli ning ühtlasi teha väike jalutuskäik.

Päevaekskursioon Cefalùsse

Ühel pärastlõunal külastasime kogu grupiga ka 45 kilomeetri kaugusel asuvat maalilist kaluriküla Cefalùd. Sinna saab kõige mugavamalt rongiga. Teel sinna saab nautida vaateid Sitsiilia põhjarannikule. Suvisel ajal on sealne imeilus rand ning tänavad puupüsti täis. Meie, külastades seda hooajavälisel ajal, saime nautida Cefalù avastamist ilma suurte rahvahulkade ning kuumuseta. Negatiivse poolena, kuna tegu on populaarse sihtkohaga just suvel, siis olid enamik vaatamisväärsusi ning kohvikuid-restorane suletud või läbimas uuenduskuuri. Samuti ei õnnestunud ronida küla külje all kõrguva La Rocca otsa, kuna viimane sissepääs oli tund aega enne sulgemist ning meie saabumise hetkel enam ei lastud soovijaid üles. Muus osas saime aga nautida kauneid merevaateid ning samuti oli kavatud küla ainus muuseum Museo Mandralisca, kus asub väidetavalt Mona Lisa järel maailma teine kõige kuulsam maal naeratusega. Selle kunstitöö autor on Antonello da Messina ning pildil on tundmatu mehe portree. Lisaks maalidele oli seal arvestatav kogus arheoloogilisi leide, mündikollektsioon ning Mandralisca perekonnale kuuluv hinnaline mööbel. 

Cefalu Sitsiilia

Kokkuvõte

Mul on väga hea meel, et mul avanes võimalus sellest koolitusest osa saada ning tulla tagasi uute kasulikke teadmistega, mida igapäevatöös kasutusse panna. Lisaks teadmistele on selliste koolituste suureks väärtuseks ka võimalus tutvuda ühe nädala jooksul ühelt poolt väga erinevate, kuid samas väärtuste ja murede poole pealt väga sarnaseid inimesi. Just seetõttu said kõik osalejad väga kiiresti omavahel sõbraks ning üldine õhkkond oli nii koolituse saalis kui ka väljaspool väga toetav ja hooliv. Kindlasti tasub Erasmus+ pakutavatest võimalustest kinni haarata, et saada juurde uusi teadmisi ning luua uusi sidemeid toredate inimestega väljaspool oma kodumaad. 

 

---

Koolitus toimus Erasmus+ projekti “Hispaania Maja töötajate pedagoogilise ja juhtimisalase pädevuse tõstmine 2” raames ja toetusel.