Kas saab Ladina-Ameerikas hakkama ilma hispaania keeleta?

20. märtsi õhtul toimus Hispaania Majas üks eriti põnev reisiõhtu. Nimelt käis meil külas pool uhhuduurlaste kuuesest seltskonnast - Liivo Niglas, Mart Kuusk ja Tanel Rütman (Taniil), kes rääkisid oma viimasest seiklusi täis Ladina-Ameerika reisist. Seltskonda kuuluvad veel Priit Kuusk (Wend), Kristjan Prii ja Hannes Hanso. Huvi ürituse vastu oli nii suur, et saime ära testida saali mahutavuse, milleks osutus 50 kohta. Väga tore, et kuulajate seas oli lisaks meie praegustele ja endistele õpilastele ka palju neid, kes meie juures varem ei olnud käinud. 

Reis, millest juttu tuli, toimus perioodil juuni-juuli 2022 ning see ei olnud nende esimene kord Ladina-Ameerikas. 2018. aastal rändasid nad jalgratastega Uruguayst Ecuadorini ning plaan oli jätkata nagu ikka sealt, kus eelmine kord pooleli jäi ning jõuda välja Costa Ricani. Sõitma hakates selgus, et Andide läbimine jalgrattaga on raskem kui esialgu arvati ning Costa Rica asemel lõppes reis Panamas. Sellest hoolimata olid need kaks kuud sündmusterohked, väljakutseid pakkuvad ning täis lõbusaid seiku. 

Seekord oli erinev see, et pooltel seltskonnast oli kaasas algtasemel hispaania keele oskus. Peale esimest reisi tõdeti, et ilma hispaania keeleta on Ladina-Ameerikas ikka väga kurb, kuna kohalikega lihtsalt ei saa väga suhelda. Seepärast asusid kolm uhhuduurlast – Liivo, Tanel ja Kristjan – mõningad kuud enne reisi Hispaania Maja toetusel usinalt hispaania keelt õppima. Kui jalgratas on vahend, mis viib füüsiliselt ühest paigast teise, siis keeleoskust võib võrrelda vahendina, mis aitab hoopis teistsuguses kultuurilises keskkonnas hästi hakkama saada sotsiaalses plaanis. Lisaks sellele, et on vähem arusaamatusi, aitab see luua ka sõprsusidemeid ning teeb terve kogemuse tunduvalt väärtuslikumaks.

Sügisel ilmub ka järgmine raamat ning saatesari, kuid allpool olevast klipist saab juba aimu, mida reisil läbi elati ja kogeti. 

Kes uhhuduuri seltskonna tegemistega varem kokku pole puutunud, siis tegu on kuuese seltskonna jalgratturitega, kes 2002. aastal alustasid ebatavalise mõttega teha ratastel maailmale ring peale. Esimene reis viis neid Ulaanbaatarist Katmandusse ning peale seda on nad iga nelja aasta tagant jätkanud sealt, kus eelmine kord pooleli jäi. Viimane reis oli juba kuues ning selleks, et jõuda ringiga tagasi Mongooliasse on jäänud veel paari reisi jagu kilomeetreid. Kui alguses kestis iga rännak neli kuud, siis viimastel kordadel on olude sunnil olnud vaja lühendada seda kahele kuule. Selle miinuspooleks on see, et kui varem sai reisile minna ilma ettevalmistuseta ja saada vorm jooksvalt kätte, siis kahekuulise reisiga saab reis läbi täpselt siis, kui õige vorm on käes. Samuti hakkab oma rolli mängima järgest kõrgem vanus. Sellest hoolimata paistab, et praeguses tempos peaks jõudma ka viimase reisi teha jalgratastel. 

Peale pooleteist tunnist ettekannet sai publik võimaluse ka küsimusteks. Enim tunti huvi, mis sorti konflikte sellise intensiivse reisi ajal omavahel kõige rohkem lahendada tuli ning kui pikalt on soov üksteisest peale reisi puhata. Nägelemised olevat eelkõige olmelist laadi pisiasjad, mis lihtsalt peale pikki väsitavaid päevi koguaeg koos olles hakkavad närvidele käima, eriti kui veel nälg ka peale tuleb, siis on raske hoida kannatust. Kuigi reis on väsitav nii füüsiliselt kui ka vaimselt, siis iga kord on reisi lõpus ka teatav kurbusenoot. Reiside vahelisel ajal on igaühel palju kohustusi-tegemisi ning mitte kõik ei ela püsivalt Eestis,kuid ikka proovitakse tähtsamatel sündmustel nagu sünnipäevad ja jaanipäev kokku saada. Lõppkokkuvõttes on kõigil seltskonnas hea meel sellise sõpruskonna olemasolu üle, kellega koos saab sellist kergelt hullumeelset ettevõtmist koos läbi teha. 

Kuna uue reisisaate valmimisega läheb veel paar kuud aega, siis võib seni leida Jupiterist viienda hooaja ehk esimese Ladina-Ameerika kõik osad. Vaata neid siit!


Tahaksid ka midagi seikluslikku oma ellu? Tule alusta oma teekonda hispaania keele põnevas maailmas liitudes meie kursustega Hispaania Majas või tule meiega koos keelereisile Andaluusias! Loe järgmistest reisidest siin või kirjuta meile info@hispaaniamaja.eeSelleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu meie uudiskirjaga ja jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot leiad tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.