KOGEMUSLUGU: Sevillas ja Cádizis hispaania keelt õppimas

Kogemuslugude sarjas räägivad meie õpilased oma reisist ja keeleõppest mõnes meie partnerkoolis Hispaanias või Ladina-Ameerikas. Keelekümblus on kõige tõhusam ja silmiavardavam viis hispaania keelt ja kohalikku kultuuri tundma õppida. Selle loo on kirja pannud Aivi Tali, kes õppis meiega nii 2021. aasta suvel Toledos kui ka sel kevadel Sevillas ja Cádizis. Selles postituses räägibki ta lähemalt oma Andaluusia keelereisi muljetest. 


Hispaania keelega ma kodumaal igapäevaselt kokku ei puutu, sellepärast on parim viis tudeerida keelt maal, kus see on igapäevases kasutuses – kus siis mujal kui Hispaanias! Eelmise aasta Toledo keelereisist olid nii meeldivad mälestused, et otsustasin kindlalt sel aastal ka grupiga liituda. Seda enam, et selle aasta kevad ei ole hellitanud soojuse ning rohelusega ning Hispaanias näitas kraadiklaas juba 30 soojapügalat. Valisin väja pakutavatest kolmest linnast kaks põnevat sihtkohta, kuhu ma seni pole jõudnud - Sevilla ja Cádiz. Hispaania Maja partnerkoolid olid kõvasti pingutanud, et siduda õpe keelepraktika ning kultuuriprogrammiga. Suureks eeliseks on see, et kool aitab ka majutuse osas, kus on võimalik valida nii soodsa kodumajutuse, õpilaskodu või hotelli vahel – kõik vastavalt su soovile.

Nädal Sevillas


Sevilla on tuntud kui flamenko sünnilinn, olles samas tõeline pärl nii ajaloo kui arhitektuuri osas – Hispaania väljak, Sevilla katedraal, Real Alcázar, Triana naabruskond – mida kindlasti külastada. Selle aasta tõeline magnet kultuuriprogrammis oli Feria de Abril ehk kevadfestival, kus nädal aega lauldakse, tantsitakse flamenkot ja saadakse kokku nii uute kui vanade tuttavatega.

Enim hämmastas mind, et sõites lennujaamast ööbimiskohta, olid mehed k.a. noored, tänavatel ülikondades ja lipsudes ning naised kirevates flamenkokleitides. Tundus nagu oleks kõik kiirustanud kuhugile tähtsale vastuvõtule. Aga ei, kõik olid end üles löönud Feria puhul. Kuna kaks aastat ei toimunud Hispaanias ühtegi suuremat üritust, siis seda enam oli rahvas üle riigi kokku tulnud ning pidutses täiel rinnal. Sajad pilkupüüdvad hobukaarikud ja tõllad täis igas vanuses mehi ja naisi kaunites pidurüüdes. Festivali pindala oli 450 tuh ruutmeetrit ja seal oli 1053 casetat – suured telgid dekoreeritud erinevates stiilides ja kõik rahvast pilgeni täis. Nädalavahetusel toimus ka kaunimate hobukaarikute hindamisvõistlus nende härjavõitlusareenil, millelele eelnes läbi linna kulgev paraad.

Kuidas nägid välja keeletunnid?

Keeleõpe ja praktika on ikkagi reisi peamine eesmärk. Kel eelnevalt tasemetest tegemata, sai kohapeal õpetajaga vestelda. Minu kui algaja jaoks ei olnud seal palju juttu, kuid väike tutvustus sai ikka tehtud. Mitmed õpilased olid tulnud edasi Malaga keelenädalalt ning meie algajate grupp koosnes nii eestlastest kui õpilastest Prantsusmaalt ja Hollandist. Vahet ei ole kui vana sa oled, kõik õppisid koos. Õppisime päevas 3-4 tundi koos vaheaegadega, hiljem siis osalesime kultuuriprogrammis. Mitmel korral läks klassiõpe üle hispaaniakeelseks ekskursiooniks vanalinnas. Kuna nii Sevillas kui Cadizis oli Hispaania Maja esindaja ka kohal, siis korraldasime nii ühiseid lõuna- kui õhtusööki. Mõnikord jõudsime ka tihedatel päevadel väikesese siesta pidada.

Elamusi pakkuv Hispaania köök

Omaette peatükki väärib hispaania gastronoomia ja veinid. Ka Cadizi koolis saime õppida, kuidas teha traditsioonlist hispaania kartuliomletti. Kartulid kooritakse, viilutatakse õhukeseks ning praetakse rohkes oliivõlis. Võid lisada sibulat, paprikat. Lahtikopitud munad maitsestada soola-pipraga ning pannile koos eelnevalt kõpsetatud kartulitega. Igal päeval sai valitud erinevai sööke kergematest tõsiste praadideni välja. Mereannid, kroketid, krevetid ja muidugi iberico ning juustud. Selle aasta kaks hittjooki olid rebujito – valge manzanilla vein Sprite’ga ja Tinto de Verano - punane vein tooniku või muu lahjendajaga. Ja muidugi palavaga õlu. Kui ütled ettekandjale „una caña, por favor“, siis tuuakse lauda väike külm õlu.

Nädal Cadízis

Peale nädalat keeleõpet Sevillast oli aeg minna edasi 120 kilomeetri kaugusel asuvasse Cadizisse. Väga mugav on liikuda ühest linnast teise rongiga. Nii me ka Sevilla selja taha jätsime enamuse õpilastega. Linna omapäraks on selle asukoht merest ümbritsetud poolsaarel, mida ühendab mandriga maakitsus. Linna asutamisaastaks peetakse 1104 eKr, mis vahelduvalt oli läbi vallutusretkede nii kreeklaste, kartaagolaste kui ka roomlaste käes. Siit sai alguse ka Cristopher Columbuse Ameerika avastusretk.

Igal juhul on kirev ajalugu kujundanud linna eripalgelise välisilme. Siin on valgeid, liivakivist maju ning vanalinna tänavad on pikad ning sirged, kus suvel tuuleõhk liigub. Kui Sevilla temperatuur oli juba üle 30, siis Cadizis oli nagu soe Eestimaa suvi värske mereõhuga.

Cadizi grupp oli suurem ning kõik said kokku esimesel õhtul Neftali poolt organiseeritud ühisel õhtusöögil Argentiina restoranis. Kaunis koht vanalinnas, kus iga toit oli omaette maitseeamus hästi sobitatud veinivalikuga. Kui Sevillas ööbisin jagatud korteris, siis Cadizis langes valik äsja valminud La Oca õpilaskodus, kus meie sealviibimisel toimus ka avamispidu. Kõik oli uus ning esmakordselt kasutuses. Maja ise asus paarsada meetrit rannapromenaadist ehk igati hea koht linna avastada.

Peale tunde jälle kes linnas, kes rannas, kes siestat pidamas. Õhtuti patseeriti rannapromenaadil, nauditi hispaania maitseid, võeti osa tantsu- ja kokandusõhtutest, nauditi flmenkoshowd. Ühel õhtul toimus väljasõit lähedal asuvasse linna Jerez de la Fronterasse, kus samuti toimus festival. Kuna Sevilla feria oli lihtsalt nii võimas, siis kohalik enam üllatada ei suutnud, kuid vahva oli sellegipoolest. Hispaania linnade puhul hämmastab, kuidas avarad sisehoovid, peidetud kivimajade südamesse, loovad hubase istumispaiga. Mõnesse sai ka sisse piilutud. Cadizi omaette vaatamisväärsus on keskturg. Ei mingit vänget kalalõhna, kõik merannid uhkelt ritta seatud. Samas olid armsad söögikohad, kus värske kohe lauale jõudis. 

Kokkuvõte

Igal juhul tasub keelereisil osaleda, sest hispaania keelt valdab peale Hispaania pea kogu Kesk- ja Lõuna-Ameerika. Kohalik kõnepruuk jääb kergesti külge ning keele omandamine lihtsam. Eriti kui on õpitud keelekoolis ning võimalus seda päriselt praktiseerida omas keskkonnas. Keeleõppele tuleb kasuks järjepidevus ja loodetavasti on võimalus kohata õpilasi ka edaspidi Hispaania Majas nii tundides kui vahvatel üritustel. Enamus õpilasi ei kiirustanud peale kursusi koju, vaid nautisid kuuma ilma edasi, kes Barcelonas, kes Malagas. Mina valisin seekord Cordoba ajaloolise vanlinna. Äärmiselt vahva reis ja kindlasti osalemist väärt!


Tahaksid ka ise seda kõike kogeda? Tule liitu meie järgmise keelereisiga Lõuna-Hispaaniasse! Loe lähemalt novembris toimuvatest keelereisidest Málagasse ja Cádizisse siin või kirjuta meile info@hispaaniamaja.ee


 

 

Soovid olla kursis meie tegemistega? Liitu uudiskirjaga: