KOGEMUSLUGU: Cádizis hispaania keelt õppimas II

Cádiz – mida teha peale keeletundi? Eks meil kõigil on Hispaaniasse keelekursusele minnes omad ootused, lootused ning eesmärgid. Toon välja mõned soovitused, mida teha ja mida külastada, kui Cádizis viibida, sest keeletunnid akadeemias toimuvad enamjaolt vaid hommikuti, mis tähendab et terve ülejäänud päev jääb linna ja kohaliku eluoluga tutvumiseks.

Esimene soovitus, mille ma välja toon, on aktiivne osalemine ühistes tunnivälistes tegevustes. Esiteks õpib nende tegevuste kaudu linna ja sealset kultuuri paremini tundma ning teiseks avaneb siis võimalus ka teiste klasside õpilastega tutvuda ja rääkida. Igal esmaspäeval korraldatakse õpilastele linnatuur, kus räägitakse põgusalt nii linna ajaloost, kui ka kohtadest, mida võiks külastada. Õpilased, kes on akadeemias juba teist või rohkemat nädalat, saavad osaleda mõnes muus tegevuses, minu nädalal korraldati neile näiteks filmiõhtu. Üks põnevamaid õhtuid oli see, kui degusteerisime erinevaid veine ning rääkisime gastronoomiast.

Kui juba jutt toidu peale läks, kasutan võimalust ja toon välja mõned kohad või toidud, mida peaks kindlasti proovima. Koht, kus me iga päev hommikust sõime, või vähemalt kohvi jõime, oli üks väike kohvik kohe akadeemia kõrval. Seal oli väga sõbralik teenindus ja imehea kohv, mida sai ka vajadusel kaasa osta. Teine koht, mida ma julgen soovitada, on La Veganesa. Seal, nagu ka nimest võib järeldada, pakutakse vegan toite. Minu isiklik lemmik oli sealne lasanje. Kui on aga soov midagi väga traditsioonilist proovida, siis Cádizis on imemaitsev tuunikala. Mul on kahju, et ma ei jõudnud külastada restorani, kus pakutakse väidetavalt parimaid tuunikalaga roogasid (restorani nimi on El Campero). Muidugi, mis Andaluusia külastus see oleks ilma tapaste ja suvise veinita (tinto de verano). Suvist veini on võimalik tellida pea kõikjalt ja palava ilmaga on see just parajalt jahutav. See on punane vein koos mõne Kellukese või Sprite´i laadse karastusjoogiga. Kõige paremad tapased võib aga leida El Pópulo rajoonis ning selle ümbruses.

Kui nüüd toit seljataha jätta, siis kindlasti soovitan randa minna. Kõik rannad on seal omamoodi ilusad, kuid kui on soov kogeda midagi maagilist, siis La Caleta rannas on kõige ilusamad päikeseloojangud. Need on tõeliselt maagilised, eriti suvistel õhtutel. Surfamine on teine tegevus, mida saab just rannas teha ja kui enne Cádizisse minekut jättis see mind täitsa külmaks, siis nüüd läheksin iga kell surfama. See üllataski mind Cádizis veedetud nädala jooksul kõige rohkem. Ma poleks iial arvanud, et mulle võib surfamine meeldida, nii et jällegi julgustan proovima!

Kui on soov midagi rahulikumat teha, siis vanalinnas näeb maas erinevat värvi jooni. Neid jooni järgides saab teha erinevaid jalutuskäike linnas ning avastada uusi kohti. Sellest räägiti meile esimesel päeval, kui kõik uued õpilased viidi linnatuurile. Kuna kultuuriprogramm on iga nädal veidi erinev, et ka neil, kes mitu nädalat akadeemias käivad, põnev oleks, siis soovitan kindlasti Tavira tornis käia. Seal on võimalik näha kogu linna nii üleval torni tipus olles, kui ka cámara oscura´st vaadates. Jällegi omamoodi kogemus. Kohe torni sissepääsu juures asub üks kunstipood, mis mulle isiklikult väga meeldis, see oli justkui kunstinäitus.

Soojadel õhtutel avastasime, et on mitmeid baare, kus korraldatakse kas flamenko kontserte või salsa õhtuid, kuna selliseid kohti on mitmeid, ei hakka kõiki eraldi välja tooma. Meie käisime kõige rohkem näiteks baaris nimega El Pelicano, kus toimusid nii flamenko, kui ka salsa õhtud.

Lõpetuseks, kuna tegu on siiski keelekursusega, siis üks olulisemaid tegevusi, mida ma ükskõik millisesse linna keelekursusele minnes teha soovitan, on hispaania keele kasutamine ja harjutamine. Keele harjutamine tundide välisel ajal on minu meelest kõige olulisem. Muidugi tuleb ka tundidest aktiivselt osa võtta ja nii palju küsida, kui vaja, kuid kui ainult sellega piirduda, ei ole edasiminek pooltki nii suur, kui juhul, mil keelt ka vabal ajal kasutada. Keeleruumis olles õpib kõige rohkem siis, kui ise aktiivne olla. Cádizis olles panin tähele, et oli palju neid, kes peale tundi inglise keele või lausa enda emakeele peale üle läksid. Arusaadav on see juhul, kui ollakse alles algaja, kuid ka sel puhul on keele kuulamine, katsetamine ja harjutamine väljaspool tundi ülioluline. Mul endalgi oli aastaid tagasi periood, kus ma lihtsalt kartsin rääkida, kas siis vigade tegemise või lihtsalt vähese oskuse tõttu...ilmselt mõlema. Julguse sain vist alles siis, kui juhtusin suhtlema ühe tüdrukuga, kes inglise keelt väga ei vallanud ja mul lihtsalt ei jäänud muud üle, kui proovida. Algul oli raske, kuid mida aeg edasi, seda sujuvamaks rääkimine muutus. Kursuse ajal leppisime oma grupiga kokku, et selle nädala jooksul me kasutame inglise keelt minimaalselt. Tuli ette kordi, kus jutu käigus küsiti, kas ma inglise keelt ka räägin ja mis seal ikka, kokkulepe on kokkulepe ja tuli vastata et jah, räägin, kuid mitte Hispaanias olles.

Igaljuhul, julgustan keelt harjutama, eksima, sellest õppima, julge olema, küsima, juurde uurima jne, sest nii see areng ja õppimine toimubki. Cádiz on imeilus mereäärne linn, kus on palju teha ja näha. Loodan, et see blogipostitus annab veidi ideid ja inspiratsiooni juurde. Nagu ma mitmeid kordi ütlesin, siis eelkõige soovitan julgelt proovida erinevaid tegevusi ja toite, külastada uusi paiku ja igal võimalusel keelt praktiseerida. Mina viibisin seal kahjuks vaid nädala ja kindlasti jäi veel palju, mida avastada järgmisteks kordadeks.

Kairi Helga kogemusloo esimest osa saad lugeda siin.

Tahaksid ka ise seda kõike kogeda? Juba aprillis ja mais lähemegi kõik koos Malagasse, Sevillasse ja Cadizisse. Loe lähemalt siin või kirjuta meile info@hispaaniamaja.ee!