KOGEMUSLUGU: Valencias hispaania keelt õppimas

Hispaania Majal on partnerkoolid kokku üheteistkümnes Hispaania ja Ladina-Ameerika linnas. Keelereisile on oodatud õpilased kõikidel tasemetel ning ka täiesti algajad, sest õpe toimub aastaringselt ja õppida saab täpselt nii kaua kui on endal soov. Keelekümblus on kõige tõhusam ja silmiavardavam viis hispaania keelt ja Hispaania või Ladina-Ameerika kultuuri tundma õppida. Kogemuslugude sarjas räägivad meie õpilased oma reisist ja keeleõppest mõnes meie partnerkoolis.

Liina käib igal aastal Hispaanias oma keeletaset parandamas ja uusi kogemusi saamas. Sel suvel käis ta Valencias. Varem on ta õppinud nii meie Sevilla kui ka Barcelona partnerkoolis.

Õppisin sel suvel kaks nädalat Valencias hispaania keelt. See aasta oli järjestikku juba kolmas Hispaanias õppimas käia. Iga kord on kogemus väga positiivne olnud, nii ka nüüd. Olen alati valinud peremajutuse, et ikka rohkem näha ja kogeda. Pere, kelle juures Valencias elasin, oli väga tore ja abivalmis. Kui ma oma pagasit õigel ajal kätte ei saanud, ei pidanud pereema paljuks mulle oma riideid laenata. Pere tundis huvi, kuidas mul läheb ja kas kõik on hästi. Vajadusel sai küsida nõu, teejuhiseid või soovitusi ning loomulikult sai palju niisama vestelda ja näha, kuidas nende igapäevaelu välja näeb.

Esimesel päeval tehakse uutele õpilastele linnaekskursioon, mis on suurepärane võimalus nii linna kui ka teiste õpilastega tutvumiseks. Ka sel korral leidsin endale sõbrad, kellega hiljem palju koos ette võtsime, just sellelt ürituselt. Kooli poolt pakutavaid tegevusi on igal päeval ja väga erinevaid, näiteks saab tutvuda erinevate linnaosade ja vaatamisväärsustega, osaleda pikemal väljasõidul või ühisel õhtusöögil, aga ka koos kohalikku toitu valmistada. Lisaks toredale seltskonnale ja huvitavatele ettevõtmistele oli ka koolis väga tore.

Kool asub Valencia kõige vanemas linnaosas ning selles hoones on ajalugu uue aja arhitektuuriga huvitavalt põimunud. Kui eelmistel aastatel oli mul kahe nädala jooksul vaid üks õpetaja, siis sel korral Valencias olles lausa neli: kaks ühel ja kaks teisel nädalal. Üks õpetaja õpetas päeva esimeses pooles, pärast pausi jätkas järgmine õpetaja. See oli hea, sest iga õpetaja on natuke erinev, räägib veidi teisiti ning kasutab ka veidi teistsuguseid meetodeid õpetamiseks. Usun, et selle võrra oli kogemus veelgi suurem. Grupis oli inimesi alla kümne ning kõik said tunnis piisavalt rääkida. Õppisime nii paarides, rühmades kui ka individuaalselt, rääkisime palju ja ka naerda sai omajagu. Õpetajad olid hästi toetavad ja õpilaste suhtes tähelepanelikud. Eriti meeldis mulle üks esimesel nädalal õpetanud õpetaja nimega Vicente, kes oli valju häälega, alati klassi tulles vilistas või laulis, tegi tunnis nalja, kuid samas oli süsteemne ning konkreetne ja teadis täpselt mida ja kuidas teha. Tal oli tunni alustamiseks ja kõigi tervitamiseks väga lõbus meetod, mis tekitas kohe tunni alguses suurepärase tunde ja vaba ning lõbusa meeleolu.

Kellel vähegi võimalik, soovitan kas või korra seda võimalust kasutada. On uskumatult mõnus õppida hispaania keelt Hispaanias, kus pärast tundide lõppu õpitut kohe tänaval või tapasid süües praktiseerida saab. See aeg Hispaanias võimaldab üleni hispaania keelde ja kultuuri sukelduda ning seda täiel rinnal nautida. Midagi muud ju teha ei ole vaja.

Horchata con fartons / Arroz al horno

Autor: Liina Salumets

Tahaksid ka ise seda kõike kogeda? Loe lähemalt kursuste kohta meie partnerkoolis Valencias siin või kirjuta meile mundus@hispaaniamaja.ee