KOGEMUSLUGU: Barcelonas hispaania keelt õppimas

Hispaania Majal on partnerkoolid mitmes Hispaania ja Ladina-Ameerika linnas. Keelereisile on oodatud õpilased kõikidel tasemetel ning ka täiesti algajad, sest õpe toimub aastaringselt ja õppida saab täpselt nii kaua kui on endal soov. Keelekümblus on kõige tõhusam ja silmiavardavam viis hispaania keelt ja Hispaania või Ladina-Ameerika kultuuri tundma õppida. Kogemuslugude sarjas räägivad meie õpilased oma reisist ja keeleõppest mõnes meie partnerkoolis. Selle loo on kirja pannud Karolin Nõmm

Juba aprillis ja mais läheme kõik koos hispaania keelt õppima Andaluusiasse – Málagasse, Sevillasse ja Cádizisse. Loe kursuse kohta lähemalt siit ja tule õpi ja naudi koos meiega!

 

2019. aasta suvel käisin õppimas Hispaanias kahes erinevas linnas – Barcelonas ja Malagas hispaania keele intensiivkursustel. Juba etteruttavalt võin öelda, et see oli fantastiline kogemus ja mälestus kogu eluks! Selles postituses räägin oma kogemusest Barcelonas.

 

Bacelonasse saabusin paar päeva varem, et tutvuda natuke linna ja elu-oluga. Majutuse tüübiks valisin seal kodumajutuse. Olen ka varem välismaal õppinud, ent mitte elanud perekonna juures. Seega tundus see põnev viis õppida tundma kohalikku kombeid ja rohkem kogeda „päris elu“. Elasin 73 aastase pensionäriproua juures. Ta hämmastas mind – ta nägi nii hea ja nooruslik välja, elas aktiivset seltsielu oma sõbrannadega ning oli väga vitaalne! Ilmselt minu õnneks ta ei rääkinud peale hispaania keele midagi, nii et kohe algusest sain hea praktika. Olin natuke varasemalt keelt juba õppinud ja igaljuhul tuli see kasuks. Kuigi kõrvalt vaadates oli see vist päris koomiline, kuidas ma puterdasin. Igaljuhul sain Lydialt juba alguses kiita, et ma räägin täitsa hästi. Kuid selle lühikese ajaga mis seal elasin, oskasin juba lõpu poole mõnedel lihtsamatel teemadel temaga vestelda. Lisaks endalegi üllatuseks olin tõlk tema ja tüdruku vahel, kellega koos elasin, kes oli päris algaja ja veel ei rääkinud üldse hispaania keelt. Nii et praktika missugune!

 

Põnev oli seal elada, sest kohe ilmnesid mitmed kultuurilised erinevused – näiteks söömiskombed. Kui meie oleme harjunud hommikuti ikka suurtest tassidest kohvi jooma, siis nemad ju joovad piskestest espresso tassikestest. Lisaks on hommikusöögiks vaid sai/saiakesed kohalike vorstide ja määretega. Meenus üks seik, kui tegin omale söögiks Eestist kaasa ostetud kiirtatrapudru. Siis tädi krimpsutas küll nägu, et mis rõvedaid asju meie küll sööme, et jube kole näeb välja! Ma ei suutnudki talle selgeks teha, millega täpselt tegu... :) Veel panin tähele, et nad söövad puuvilju hoopis teistmoodi - ükskõik mis puuviljaga tegu, nt kasvõi nekatriin, see kooritakse ära ja süüakse taldrikul noa ja kahvliga. Meie jaoks väga harjumatu. Lisaks on ka kodud teistsugused kui meil - enamasti puuduvad vaibad, toas käiakse jalanõudega. See korter oli seal ka väga pime. Sain teada, et see ongi seal probleemiks - Barcelonas on raske leida hea vaatega korterit ja ka minu toa aknast avanes vaade vaid ventilatsioonitorudele ja kõrvalkorteri seintele... Teine probleem on selles, et kuna elekter on kallis, siis tohtis seal minimaalselt valgusteid ja ventilaatorit kasutada. Igaljuhul sai seal palju erinevat ja huvitavat kogetud!

 

Partnerkool Barcelonas - International House asub kesklinnas. Kodumajutusest asus kool 15-20 minuti metroosõidu kaugusel. Esimene päev oli palju sagimist – oli vaja teha nii suulised kui kirjalikud testid, et paigutada õpilased sobivamaisse gruppi. Täpsuse koha pealt mainin ära, et kui on levinud üldarvamus lõunamaalastest, et nad pole väga täpsed, siis kõik inimesed kellega kokku puutusin, olid väga punktuaalsed ja asjad toimusid täpselt kellajaliselt nagu kirjas oli! Testide tulemusi kätte saades oli minu suureks üllatuseks määrati minu tasemeks B1.1. Olin nii rõõmus ja siiralt üllatunud, sest kodus olles mul veel sellist taset ei olnud. Ja juba varsti selguski, et kohati oli ikka päris raske ja tundsin, et teised õpilased oskavad rohkem rääkida kui mina. Aga parem on olla raskemas grupis kui et on liiga lihtne. Grupis oli meid sel nädalal kokku seitse õpilast. Üks kirju seltskond üle maailma - kes Venemaalt, Brasiiliast, Austraaliast, Saksamaalt, Iirimaalt jne. Superlahedad inimesed sattusid kokku! Uskumatu, aga nendega oli esimesest päevast peale nii hea klapp! Esimesel päeval peale kooli läksime koos lõunat sööma ja ka muidu veetsime koos aega. Väga sõbralikud ja soojad inimesed!

 

Mis puudutab tunde, siis eriti kiidan meie õpetajat Eugeniat!T ema tunde igatsen siiani. Võin vist julgelt öelda, et parim õpetaja! Kõik need tunnid möödusid minu jaoks nii kiiresti, et vahel ei jõudnud kellagi vaadata, kui juba tuli paus või selleks päevaks kool läbi. Ta on nii elav õpetaja - on kohe näha, et ta tõesti soovib, et me õpiksime. Mul kadus kohe temaga igasugune hirm rääkimise ees ära ja nii vaba oli olla. Ma isegi üllatasin ennast kuidas ma nii vabalt vestlustesse sekkusin ja oma arvamust avaldasin :) Kiiduväärt on tema õppemeetodid – lisaks traditsioonilisele kirjutamisele/kuulamisele õppisime läbi mängude, mis olid ka kiiruse peale välja mängitud näiteks kes enne õiged vastused saab jne. Samuti oskas ta ülihästi rasket grammatikat seletada ja tegi selle õppimise võimalikult meeldivaks. Lisaks töötasime nii individuaalselt, aga ka väga palju paarides ning grupitöid tehes. Pidime vahetama tihti paarilisi, et me harjuks erinevate inimestega suhtlema. Tundides oli nii palju nalja ja naeru! Mulle meeldis väga, me ei teinud kõiki harjutusi õpiku järgi, vaid ta leidis väga palju erinevaid põnevaid töölehti. Pidime ka joonistama ja tegema isegi väikese esitluse hispaana keeles! Ta reaalselt sundis meid väga palju rääkima, mis ongi keele omandamisel kõige tähtsam osa. Ta oli õiglane ja igas mõttes suurepärane õpetaja!

 

Peale kooli käisin kas üksi või koos teiste õpilastega linnas ringi ja jalutamas ning külastasin paljusid tuntuid vaatamisväärsusi sealgulgas kohalikku festivali Gracia Major. Mulle meeldib Barcelona juures see, et kui ühes piirkonnas võib olla palju sagimist ja kära, siis leiab ka väga toredaid ja ilusaid parke, oleks nagu hoopis kuskil mujale sattunud.

Peale kooli käisin mõned korrad rannas, tuntuim rand on seal Barcelonata rand. Kui Barcelonasse minna, siis randade ja selle ilu poolest see just ei hiilga – vesi on küll soe ja mõnus, aga rannaliiv on üsna must ja kole, rahvast on tohutult palju, lisaks tüütud müüjad, kes üritavad sulle kalli hinna eest kõikvõimalikke asju müüa! Kuna elasin koos teie hispaania keele õpilase Alenaga, kes on pärit Kashastanist ning ta oli veidi kauem seal olnud, siis veetsime palju aega koos. Meist said kohe alguses nii head sõbrad! Tunne, nagu oleks üksteist pool elu tundnud :)

Kaunid pargid, mida külastasin olid Parc Güell ning Parc de la Ciutadella. Esimene oli üüratult suur ning seal avanesid kaunid vaated linnale. Ciutadella park asub pigem kesklinnas ning on üks populaarsemaid parke, kus leidub alati palju turiste. Keset muud linnakära ja suur liiklust on see koht, kus hing puhkab. Seal on palju loodust ja puid, väikesed veekogud, kuhu saab soovi korral laenutatud paadikesega sõitma minna. 

Parc Güell

 

 

Parc de la Ciutadella

Üks huvitav park linnast kaugemal, mida tasub ka külastada, on Parc de Laberint. See on põnev põõsastest koosnev labürünt, kus vahel oli vahva ekselda.

Kindlasti väärib ära eraldi mainist Barcelona ilmselt ükskõige tuntumaid vaatamisväärsusi Gaudi elutöö Sagrada Familia. Olin varem korra Barelonas käinud, aga kahjuks ei jõudnud sinna sisse. Seekord võtsin aega ja ostsin ka piletid sees käimiseks. Kindlasti tasuks pilet kodulehelt ette ära osta, sest järjekorrad on väga pikad ning nii võib seal julgelt pool päeva seista ja oodata enne, kui sisse pääseb. Kui ma muidu ei ole eriline kirikute külastaja, siis seda ehitist - pigem võiks seda kosmoselaevaks nimetada, ainuüksi selle vaatamisest tekkisid tulid mul külmajudinad peale. Ma pole nii võimsat kirikut kunagi näinud! Ja veel milline see kõik seest oli Seda tunnet, mis mind seal valdas, on raske kirjeldada! Kõiki neid detaile oli lähedalt erakordne näha! Lisaks on hetkel ehitus pooleli ning täielikult valmima peaks see aastal 2026 ning kõige kõrgema torni tipp lausa 172 meetrit! ¡Increíble!

 

 

Üks väga eriline koht, kus käisin vaatamas purskkaevude maalilist värvide mängu showd ning muusikat, oli The Magic Fountain of Montjuïc. See asub Montjuïc linnaosas, kus olenevalt hooajast kogunevad inimesed õhtuti kas kell 20.00, 21.00 või 21.30 vaatama seda erilist ligi tund aega kestvat showd! Kindlasti tasub aga aega varuda ja varem kohale minna, et paremini näha. Muusika variaeerub - kuulda võib nii klassikalist muusikat, 80ndaid kui ka Hispaania ja tänapäevast repertuaari. Ja kogu see imepärane show on tasuta!

 

Olen suur toidufänn ja püüan alati võimalikult palju kohalikku kööki proovida nagu ka see kord. Minusugustel on kindlasti kohustuslik minna La Boqueria toiduturule, kus leiab kõike, mida üks toidugurmaan tahata võiks proovida! Alates kommidest-smuutidest värskete mereandide ja lihadeni välja! Rahvast ja melu on seal alati palju. Osades putkades saab ka baarileti ääres istet võtta, kus valmistatakse roogasid värskest toorainest ning kõrvale nautida head veini. Igast müügikohast saab ka toite kaasa osta. Tegelikult on Barcelonas veel üks toiduturg – Mercado de Santa Caterina. Kui Boqueria on suunatud siiski rohkem turistidele ja on kallim, siis Santa Caterina turg on pigem koht, kus käivad kohalikud. Hinnad on soodsamad ja oluliselt vähem rahvast. Sarnaselt on ka toidukohad sealsamas olemas, kus kohalikku toitu süüa. 

 

Kindlasti on kohustuslik süüa Hispaanias olles paellat - traditsiooniline riisiroog köögiviljade, mereandide/kala/lihaga, mis algselt pärineb Valenciast. Neid pakuvad enamik toidukohti, kuid väga vabalt võib sellega alt minna. Kui süüa seda kohas, kus on väga paljude paellade pildid suurelt väljas või nurgataguses baaris, saab üsnagi tõenöoliselt külmutatud riisitoidu, mis on lihtsalt mikros ülessoojendatud. Seega tasub enne teha eeltööd, et mitte pettuda. Tõeline paella serveeritakse suurel malmpannil (üldjuhul ei saagi alla 2 inimese seda tellida), on aromaatne ja väga maitseküllane! Meil läks seekord õnneks ja soovitati meile Can Majo restorani, mis asub Barceloneta ranna lähedal. Teenindus oli väga meeldiv ning paella imemaitsev – polnud liiga soolane ega ülemaitsestatud, kõik tasakaalus ning hõrgud mahlased mereannid peal!

 

Lisaks on üks traditsiooniline Hispaania köögi osa kohalikud pirukad ehk empanadas, mida müüakse pea igas kohvikus. Tegemist on poolkuu kujuliste soolaste täidistega pirukatega. Täidiseid on väga erinevaid – nii liha, kala, köögiviljadega, vähem vürtsikamaid ja vürtsikamaid. Soovil korral saab lasta ka soojaks teha ning nii maitsevad need nagu värsked. Barcelonas leidsin ka mõned vaid empanada'sele spetisaliseerunud kohviku. Ka need maitsesid imeliselt!

 

Kuna olen suur kaerahelbepudru fänn, siis otsisin ka alternatiivseid toidukohti, kus pakutakse ka putru ja muid tervislikke toite. Sest kahjuks väga paljud tüüpilised toidud on frititud ja sisaldavad liigselt rasva ning nendega ei tasu ju liialdada. Samal tänaval, kus asub kool: Calle de Trafalgar – asub selline modernne toidukoht nagu Bohl. Seal pakutakse nelja erinevat putru, värkseid salateid, taimetoitu ning ja smuutikausse! Käisin seal lausa mitmel korral – pudruportsud suured ja toitvad ning smuutikauss maitses täpselt nagu üks hea tummine šokolaadijäätis, kuid koosnes vaid puuviljadest ja tervislikest komponentidest!

 

Kui veel toidut rääkida, siis käisin ühel hästi vahval õhtusöögil! Nimelt kaasõpilased minu kursuselt olid ka muidu väga aktiivsed inimesed ja meeldib üritusi korraldada. Seega ühel õhtul oli kokku kutsutud peale meie kursuse veel teistestki keelegruppidest imesed, et korraldada üks kena õhtusöök ja üksteist rohkem tundma õppida. Muidugi ma läksin! Nii palju uusi tutvusi ja millised toidud..!  Käisime Laura juures- ta on pärit Lätist, aga elanud seal viimased 5 aastat. Ta teeb imeliselt süüa ning ta rendibki välja oma katuseterrassi, ning tema juurde saab minna tähistama oma sünnipäevi või muid tähtpäevi. Tuleb maksta lihtsalt endale sobiv summa, mille raames ta kokkab toidud ja kombineerib joogid ning terve õhtu saab mõnusalt päikest terassilt nautida. Ta ise on hästi päikseline tüdruk, nii et kel on huvi, võib vaadata tema instagrami kontot ja ühendust võtta, kes sinna on sattumas. Süüa oskab ta ka imeliselt teha ja kindlasti ühed parimad toidud sealoldud ajast on tema tehtud. Palju erinevaid suupisteid, Hispaaniale kohalikke tapaseid, erinevad taimetoidud,  väga hea oli vürtsikas kinoa-köögiviljasalat, väga maitsvalt valmistas ka ta erinevaid merenade- karpe, kalmaare, tiigerkrevette..Super! See õhtu ja need inimesed oli kindlasti üks meeldejäävamatest momentidest Barcelonas.

 

Gracia festival -Festa major de Gracia.

 

Läbi aasta toimub erinevates Hispaania linnades palju kohalikke festivale ja pidustusi. Kui aga külastada Barcelonat augustis, tuleks igaljuhul oma reisiplaan sättida nii, et selline omanäoline festivalile kindlasti minna saaks. Gracia linnaosa on veidi boheemlasiku atmosfääriga, kesklinnas asub ca 15min metroosõidu kaugusel. Igal aastal toimub festival ühel ja samal ajal- 15-21 august. Nende päevade jooksul toimub seal nii palju!! Ise käisin kohal neljal päeval. See on üks värvilisemaid festivale üldse ja seda sõna otses mõttes. Iga aasta on erinev teema ning tänavad võistlevad, kellel on kõige uhkemalt kaunistatud tänav. Üks tänav oli uhkem ja eriskummalisem kui teine ning mõne tänava juures olid väga pikad järjekorrad, et üldse sinna pääseda. Paljudel tänavatel oli ka ehitatud oma lava, kus õhtuti sai kontserte nautida. Suurematel väljakutel aga olid suuremad bändid. Põhipäev oli laupäev- siis ning ka ka sellel eelneval päeval võis näha inimtorni! Sõna otses mõttes. Neid nimetatkse „castells“ , kes ehitavadki üksteise otsa ronides ülikõrgeid torne.. Juba seda vaadates tekib õõvastus ning see ongi üsna ohtlik. On olnud ka juhuseid, kus tornid varisevad kokku ja on lõppenud inimeste surmaga. Seepärast on nüüd neil kohustuslik kanda kiivreid. Igaljuhul on vaatepilt võimas ja enneolematu! Lisaks leiab aset ühel õhtul „firerun”, kus inimesed liiguvad paraadina liikudes läbi linna koos elava tulega.. Igaljuhul oli see väärt festival, millenäolist ma pole varem näinud. Terve linn on rõõmsas meeleolus ja nii kulges iga päev lõbusalt hommikust õhtusse. Tegelikult on sarnaseid festivale veelgi – küll aga ei ole tänavad niimoodi kaunistatud ja nii suurejoonslised kui see. Kui Gracia festival sai läbi, siis algas nädalane festival järgmises linnaosas.

 

 

Kes mõtleb, mida teha viimasel õhtul Barcelonas, siis üks koht kus see veeta, oleks Turo de la Rovira. See asub Horta-Guinardó linnaosas, kesklinnas ühistranspordiga ca 20 min, lisaks veel jala kõndimine. Mina elasin seal lähedal ja läksime viimasasel õhtul koos korterikaaslasega sinna jalgsi, ca pool tundi. Tegemist on ligi 260m kõrguse mäetipu- vaatekohaga, kus avaneb imeline vaade kogu Barcelonale! Sinna ronimist on omajagu, aga kõik on seda väärt. See on väga populaarne koht, kuhu minnaksegi õhtul päikseloojangut vaatama ning kogu atmosfääri nautima. Et aga head kohta saada, võiks sinna minna paar tundi isegi varem.Väga tüüpiline on, et võetakse kaasa piknikulinad, joogid-söögid ja hea seltskond ning nauditakse hetki kivide peal. Kui päike loojuma hakkas ja kõik pimenes, olin täiesti lummatud ja sõnatu kogu sellest ilust ja et kuidas küll on võimalik näha nii suurt linna igast küljest. Sel hetkel läks süda härdaks, ja tundsin et viimane õhtu seal veeta oli ainuõige valik ning et Barcelona on võitnud minu südame kogu täiega! Seal on mingi kummaline võlu minu jaoks, mida ei oska seletada ja mis tõmbab tagasi..

 

 

 

 

Autor: Karolin Nõmm

Tahaksid ka ise seda kõike kogeda? Barcelona partnerkool pani pandeemia alguses küll kahjuks uksed kinni, aga tule õpi meiega mõnes teises Hispaania linnas. Kevadel läheme koos Lõuna-Hispaaniasse. Loe lähemalt aprillis ja mais toimuvatest keelereisidest siin või kirjuta meile info@hispaaniamaja.ee