Feria de Sevilla

Andaluusia pealinna tähtsündmus - Feria de abril de Sevilla

Kuigi talv on olnud mõnusalt lumine, siis igatseb nii mõnigi meist juba kevadet. Ja kui mitte sooja  siis vast päikest ikka! Meie mõtted on juba kevadises Hispaanias, kus lühikesed püksid ja värvilise kleidi saab selga panna märksa varem. Värvilisi ja satsilisi kleite näeb kõige rohkem aprilli lõpus Andaluusias. Kutsume teid ka osa saama terve nädala kestvatest pidustustest - Feria de Abril de Sevilla - Andaluusia pealinnas Sevillas.

Feria de Abril de Sevilla toimub sel aastal 1.-7. mail. Samal ajal oleme Hispaanian Majaga Sevillas ka meie sealses partnerkoolis hispaania keelt õppimas. See on suurepärane viis kaks head asja ühendada. Need, kes Sevilla pidustused kuhugi tulevikku tahavad lükata või soovivad melust vaid ühel päeval osa saada, soovitame õppida nädal enne seda Malagas või nädal hiljem Cadizis, kuhu oleme ka minemas. Rohkem infot keelereisi kohta leiad siit.

Feria de Abril toob Andaluusia kultuuri kõigile nähtavale. Selle nädala tähed on hea toit (enamasti tapased ja kala), jook (nt manzanilla šerri ja rebujito, kus šerri on segatud limonaadiga), muusika, tants (sevillanas), kostüümid (naistel värvikirevad flamenkokleidid, traje de gitana, ja meestel traje corto, liibuv ülikond, mille pintsak on veidi liiga lühike (meenutab härjavõitleja riietust) ja mille juurde kantakse laia äärega kaabut), hobused (ja hobuvankrid) ning rõõmus pidutsemine, millest võiks kord elus kindlasti osa saada!

Feria ala leiad üles, kui otsid kaardilt Real de La Feria, mis asub Los Remedioses. See on Sevilla katedraalist umbes 30 minutise jalutuskäigu kaugusel, aga võid sinna ka takso, bussi, metroo või hobuvankriga minna.

Feria oli algselt karjalaat, mis toimus esimest korda juba 1847. aastal. Nüüd on see oluline osa kultuurist ja Feria de Abrilil on kindel koht iga andaluuslase kalendris. Feria nn laadaplats ehk pidustuste ala on täis pikitud casetasid, mis on perekondade, sõpruskondade ja kollektiivide koos püstitatud telgid, kus terve nädala hommikutundideni pidutsetakse. Iga caseta ees on portero ehk uksehoidja, kes inimesi telki laseb. Mõned casetad on avatud ka turistidele. Nimekirja leiad näiteks siit. Festivali alal on infotelk, kust leiad Feria kaardi ja paar korda päevas saad ühineda ka tasuta ekskursiooniga. Kogu festivali ala on täis värvilisi laternaid ehk farolillosid. Värvide poolest ei jää alla ka pidulised ehk feriantes nagu casetade liikmeid nimetatakse.

La Feria de Sevilla 2022 algab 1. mail, laupäeva südaööl vastu pühapäeva ja lõppeb 7. mail, samuti laupäeva südaöösel vastu pühapäeva. Pidustused avatakse laadaplatsi tulede süütamisega (el alumbrado) ja ametlikult pühapäeval algavale festivalile eelneb laupäeva õhtul õhtusöök, mida nimetatakse el pescaíto ja kus pakutakse peamiselt praetud kala, anšooviseid, heiki ja adobot (marinaad, kaste, puljong).

Feria de Sevilla alal on ka ametlik portada ehk 50 meetrit kõrge kaarjas värav, mis näeb igal aastal erinev välja. Parima disaini leidmiseks korraldatakse igal aastal konkurss.

Ööl vastu esmaspäeva hakkavad ka rahvamassid Feriale liikuma. Sevilla võtab nende pidustuste ajal vastu miljon turisti, kes kõik tahavad sellest erilisest õhkkonnast osa saada. Teisipäeval korraldatakse oma sõpradele, perele, töötajatele, kolleegidele ja äripartneritele lõunaid jaõhtusööke, et seda nädalat koos tähistada. Kolmapäeval ilmub tänavatele rohkem inimesi, hobuseid ja hobuvankreid. Hobuvankrites linnatuurid on ka turistide seas üsna populaarsed.

Paseo de caballos ehk ainus viis festivalialale mingi transpordivahendiga siseneda on hobusega. Lisaks sellele, et kogu Feria ala on imeliselt kaunistatud ja feriantes on end üles löönud, pakuvad ka hobuvankrid üksteist üle trumbates silmailu. Kui sa armastad pildistada, siis sellelt nädalalat lahkud kindlasti albumitäie värviliste postkaartidega.

Ka neljapäeval ja reedel on pidustused täies hoos ning linnapildis on näha torerosid, sest härjavõitlus on samuti osa Feria de Sevillast. Laupäev on Feria de Sevilla viimane päev, mis lõppeb südaööl suure ilutulestikuga Guadalaquiviri jõe ääres.

Hoolimata sellest, et ferianädalal on Sevilla tavalisest kirjum ja turiste on rohkem, saab sel ajal külastada ka muid vaatamisväärsusi ja põnvaid paiku on avastada ka teistes linnaosades. Sellest järgmine kord.

 


Selleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu meie uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

 

 

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.

 

Miks mitte ühendada keeleõpe ja reisimine? Vaata hispaania keele kursuseid Hispaanias ja Ladina-Ameerikas siin.