Kas teadsid, et lisaks rohelisele sparglile eksisteerib ka valge spargli sort? Valgena püsib ta just seetõttu, et see kasvab maa all ning ei saa päikesevalgust. Valge spargel on õrnema maitsega kui roheline ning Hispaanias oli see kaua aega vaid aristokraatide toit, sest selle tootmine oli töömahukas ja nõudis käsitsi töö tegemist. Kuid 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses muutus valge spargli kasvatamine järjest populaarsemaks ja sellest sai Hispaanias oluline põllukultuur. Hispaanias kasvatatakse valget sparglit mitmel pool, kuid peamised tootmispiirkonnad on Valencia, Navarra, Murcia, Extremadura, Aragon ja Kataloonia. Need piirkonnad on tuntud oma viljakate põldude poolest ning sealne kliima sobib väga hästi valge spargli kasvtamiseks. 

Spargli päritolu Hispaanias 

Spargli Hispaaniasse toomise ajalugu on natuke ebaselge ja selles küsimuses ei ole täielikku konsensust. Mõned ajaloolased usuvad, et spargel jõudis Hispaaniasse Vana-Rooma ajal, kui roomlased valitsesid Hispaaniat ja tõid endaga kaasa ka oma toidukultuuri. Teised allikad väidavad, et spargel jõudis Hispaaniasse hoopis Pärsiast või Kreeka kaudu.

Üks teooria kinnitab, et sparglit hakati Hispaanias kasvatama 16. sajandil, kui Prantsusmaa kuningannaks sai Catherine de Medici abielludes Prantsusmaa kuninga Henri II-ga. Catherine de Medici armastas sparglit ja tõi endaga kaasa itaalia keelest tuletatud sõna "asparagus". Prantsusmaal sai sparglist kiiresti populaarne toiduaine ning seejärel hakati sparglit kasvatama ka Hispaanias, mis oli Prantsusmaaga kaubandusklikult seotud ning asus lähedal.

Teise legendi järgi tõi esimesed spargliseemned Hispaaniasse mees, kes reisis araablaste võimu ajal Iraagist Córdobasse. Ühel Córdoba reisil maitses Tudela (Navarra lõunaosas asuv linn) kodanik sparglit ja otsustas Navarrasse kaasa võtta mõned seemned, kuna see vili talle väga meeldis. Teada on, et valge spargel toodi Ribera Alta de Navarrasse pärast Hispaania kodusõja algust, mil sellest sai üks peamisi konserveeritud toiduaineid seal piirkonnas. Navarra oli kasvava konservitööstuse piirkond, kus hakati kasvatama ja tootma valget õrnemat sorti sparglit, millel on tänapäeval kaitstud päritolunimetusega märge „Espárrago de Navarra“ juures.

Kuigi on keeruline öelda, kuidas spargel täpselt Hispaaniasse jõudis, siis selge on see, et sparglit on Hispaanias kasvatatud ja tarbitud juba sajandeid ning tänapäeval on Hispaania üks suuremaid valge spargli tootjaid maailmas.

Valge spargel Navarrast

Navarra on autonoomne piirkond Hispaania põhjaosas, Pürenee mäestiku ja Ebro jõe vahel. Piirkond on tuntud oma maaliliste linnade ja külade, ajalooliste monumentide ning kauni looduse poolest. Navarra piirkond on jagatud kaheks põhiliseks geograafiliseks piirkonnaks: mägine põhjapiirkond, kus asuvad Pürenee mäed, kus kohtad rohkem baski keelt ja kultuuri ning lõunapoolne tasandik, mis on rohkem hispaaniakeelne. 

Navarra piirkond Hispaanias on üks tuntumaid ja kvaliteetsemaid valge spargli tootjaid maailmas ning seda hinnatakse kõrgelt nii Hispaanias kui ka välismaal. Navarra valge spargel on oma erilise maitse ja kvaliteedi poolest nii kuulus, et see on kaitstud päritolunimetusega "Espárrago de Navarra" (Navarra spargel). Selle päritolunimetusega kaitstakse sparglit, mis on kasvatatud Navarra piirkonnas vastavalt kindlatele kvaliteedistandarditele ja traditsioonilistele tootmisviisidele. Päritolunimetusega kaitstakse ka spargli tootjaid, et tagada nende õiglane konkurentsivõime ja säilitada piirkonna spargli mainet.

Navarra valge spargel korjatakse tavaliselt käsitsi, et vältida taimele kahju tekitamist. Seejärel pakitakse spargel hoolikalt ja transport toimub kiiresti, et tagada selle värske maitse ja tekstuur.

Valge spargli puhastamine ja pakendamine El Navarrico tehases 

Mida head leidub valges sparglis ja kuidas seda kasutada?

Valge spargel on toitainerikas köögivili, mis sisaldab mitmeid olulisi toitaineid, nagu C-vitamiin, foolhape, kaalium ja kiudained. Selles on ka vähe kaloreid ja rasva, mis teeb sellest tervisliku toiduvaliku. Valge spargli tarbimine võib aidata tugevdada immuunsüsteemi, säilitada tervislikku seedimist, alandada vererõhku ning vähendada südame-veresoonkonna haiguste riski. Lisaks sisaldab see antioksüdante, mis aitavad kaitsta keha vabade radikaalide kahjuliku mõju eest.

Valge spargel on ka mitmekülgne ja maitsev koostisosa erinevates roogades, nagu tortilla, salatid, risotod ja mereanniroad. Seda saab lisada pastaroogadesse, suppidesse või kasutada pearoa lisandina. Samuti võib valget sparglit süüa keedetult, aurutatult, grillitud või praetult.

Lühidalt öeldes on valge spargli söömine tervislik, see on maitsev ning seda võib lisada mitmekesise ja tasakaalustatud toitumise osana oma igapäevasesse toiduvalikusse.

Kas oled juba proovinud valget sparglit?

Hispaania Majas tekkis meil suur soov nautida seda Hispaania delikatessi Eestis. Õige tootja valimine ei olnud lihtne protsess, kuna tootjaid on mitmeid ning soov oli leida just see kõige puhtama ja kvaliteetsema maitsega. Valik langes El Navarricole. 

El Navarrico on Navarra piirkonnast pärit perefirma, mis on spetsialiseerunud kõrgekvaliteedilisele konserveeritud köögivilja tootmisele ja müügile. Nende põllud asuvad Ebro ja Ega jõe kallastel, milla pinnas on viljakas. Firma ajalugu ulatub tagasi 1960. aastasse, mil José ja tema abikaasa Amalia alustasid väikeses koduköögis köögiviljade konserveerimist. Aja jooksul kasvas nõudlus nende kvaliteetse toote järele ja ettevõte hakkas laienema, lisades tootevalikusse erinevaid köögivilju ja säilitades traditsioonilisi tootmismeetodeid. Praegu on ettevõtte juhtimine juba järgmiste põlvede käes. 

Tänapäeval on El Navarrico juhtiv ettevõte Hispaanias kõrgekvaliteedilise konserveeritud köögivilja tootmisel ja ekspordil. Ettevõte järgib endiselt traditsioonilisi tootmismeetodeid, kasutades käsitsi korjatud värskeid köögivilju ja valmistades neid hoolikalt. Ettevõtte tootevalikusse kuuluvad muu hulgas erinevad konserveeritud tooted tomatitest, paprikatest, artišokkidest, sparglitest ja paljudest teistest köögiviljadest. Nende sparglivalikusse kuuluvad nii väiksed kui ka eriti jämedad valged sparglid. El Navarrico tooted leiad Hispaania Maja Hispaania maitsete poest.


Tahaksid osata ka hispaania keelt? Tule liitu kursustega Hispaania Majas või õpi meiega Andaluusias! Kevadel ja ka sügisel läheme koos Lõuna-Hispaaniasse! Loe lähemalt aprillis toimuvatest keelereisidest siin või kirjuta meile info@hispaaniamaja.eeSelleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu meie uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot leiad tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.