Kuidas hispaania keeles osavamaks saada?

Hispaania Maja programmijuht Merilin alustas peale aasta pikkust pausi taas aktiivselt hispaania keele õpinguid. Seekord veebi vahendusel koos õpetaja Annaga. Oma suurimaks väljakutseks peab ta piisava aja leidmist kahe väikese lapse kõrvalt. Seepärast on tal jaanuariks võetud väike eesmärk: alustada kord nädalas ühe 60-minutilise tunniga ning jätkata Netflixi vaatamist ainult hispaaniakeelsete subtiitritega, et saada aasta lõpuks vestlusoskus soravamaks.

 

Merilin küsis meie Facebooki lehel Hispaania Maja sõprade käest, mida nemad jaanuaris teevad, et hispaania keeles osavamaks saada. Saime väga toredaid ideid! Jagame neid ka Sinuga – loodetavasti on sul nendest kasu.

 

1

Tee endale ise sõnakaardid. See on lihtsamaid viise, kuidas sõnu pähe õppida. Ja kui need sõnakaardid ise teed, siis on sõnade ise läbikirjutamine boonuseks. Võid need muidugi ka poest osta.

 

 

Kasutan õppimiseks selliseid väikeseid isetehtud paberitükikesi - ühel pool on eestikeelne sõna, teisel pool hispaaniakeelne. Need on väikesed ja mahuvad kenasti käekotti, et näiteks kontoris kohvipausi ajal harjutada.

Katrin Malt

 

 

 

2

Otsi endale mõni hispaaniakeelne sõber ja vestelge igal nädalal hispaania keeles. Võid otsida ka keeleõppepartneri, kes soovib näiteks harjutada mõnda muud keelt, mida Sa oskad, nii võite ühel kohtumisel rääkida hispaania keeles ja teisel selles keeles, mida Su kaaslane soovib Sinu abil harjutada.

 

Vestlen Skypes sõbrannaga Valenciast 2 x nädalas JA kuulan youtubest loenguid, intervjuusid (hispaaniakeelsete subtiitritega), kuulan erinevaid grammatika õpetusi youtubes "para nivel A2 / B1" etc.

Kui googeldad / otsid youtubest hispaaniakeelsete otsingusõnadega ja vahel lisad ka sulle vajaliku keeletaseme, kui sinu tase on madalam, kui B2, leiad enda jaoks kasulikke videosid.

Tellisin oma telepaketti 2 hispaaniakeelset kanalit, mis olid võimalikud.

 

Jaava Masing

 

3

Kasuta Youtube’i põhjatuid võimalusi ja vaata hispaaniakeelseid videoid. Vali loengud endale huvitavatel teemadel, nii kuulad ja vaatad neid rõõmuga; või vali hispaania keele õppevideo.

 

 

4

Lae enda telefoni mõni keeleõppe rahendus, nt Duolingio. Päeva jooksul on meil mitmeid lühemaid pause, kuhu 10-minutiline keeleõpe ära mahub (nt bussis või kui Sa oled üks nendest, kes telefoniga tualetis käib, siis sotsiaalmeedia asemel veeda see aeg äpiga keelt õppides). Keeleõppe rakendusi on mitmeid (nt Speakly), proovi erinevaid ja leia endale lemmik.

 

Sõbra õhutusel tegin algust Duolingos.

Anu Nikkari

 

 

Õpin iga päev Speaklyga 15 uut sõna augustini või kuni olen õppinud kokku 4000 uut sõna. Võtan osa Drops'i 90 day challenge'st. Samuti liitusin Hispaania keele kursusega Tallinnas. Joostes kuulan Spotifyst hisp. keelseid lugusi jne.

Jarkko Hartikhainen

 

 

Alustasin õpingutega Duolingos. Kusagil võib/peab ju algbaasi kätte saama 

Andres Poljakov

 

 

 

5

Kui Sul on erinevaid telekanaleid, siis vaata sealt hispaaniakeelseid sarju ja filme või lisa hispaaniakeelsed subtiitrid. Netlixis on hea valik! Internetis saad vaadata ka mitmeid hispaaniakeelseid kanaleid.

 

Jätkan õpingutega veebis ja Duolingos, et tegusõnade erinevate vormidega veel paremini läbi saada. Vahepeal vaatan ka hispaaniakeelseid filme (millest veel siiski hästi aru ei saa). Algus sai ju teie juures tehtud, edasi on teekond lõputu 

Evelin Karp

 

Es duolingo y telenovelas para mi!

Mari Ann Simovart

 

Jaanuaris vaatan tve-st (maksab 50 senti kuus :)) (pea) iga päev uudiseid ja "El gazador"i! Loen läbi "El Pacto Verde Europeo" (NB. ELi ametlikud dokumendid on ju kõik kättessaadavd eesti ja hispaania keeles - väga hea on erialast sõnavara nende abil õppida), õpin selgeks jõulukingiks saadud 201 hispaaniakeelset fraasi

Viire Viss

 

6

Kui Sa teleka ees istuda ei taha, siis kuula taskuhäälinguid ehk podcaste. Seda on mugav teha kasvõi koristades, õues joostes või jalutades.

 

Lisaks teie veebitundidele: kuulan podcaste (duolingo ja coffebreak Spanish), mängin ja harjutan duolingoga, reegleid õpin thespanishexperiment.com.

Vaatan Netflixist hispaania keelseid sarju ja filme. Jälgin instagrammist erinevaid hispaaniakeelseid lehti. Loen oma tasemele sobivat kirjandust, flamenco trennis kuulan hispaania keelset muusikat ja sõpradega on meil oma õppegrupp.

 

Ave Tähepõld

 

 

 

7

Hakka vahetuspereks ja võta enda juurde elama mõni hispaaniakeelsest riigist vahetusaastale tulnud õpilane. Näiteks YFU pakub seda võimalust.

 

Jätkan duolingo podcastide kuulamist, üritan teha algust Netflixist mingi hispaania sarja vaatamisega hisp.keelsete subtiitritega ja lisaks on mul võimalus praktiseerida Mehhiko vahetusõpilasega, kes aasta meie juures elab (temaga kodune keel on meil küll eesti keel, aga katsume iga nädal leida ka paar tunnikest vaid hispaania keele jaoks).

Kättlin Küttis

 

8

Õpi hispaania keelt koos kaaslasega, nii saate enda oskuste piires ka omavahel vabal ajal keelt harjutada. See aitab lisaks sõnavara kinnistumisele ka soravamat vestlust arendada. Või kutsu oma hispaania keele kursuselt kaasõpilased kokku ja pange kokku õpigrupp.

 

Ega mul ei ole muud teha kui Ave-ga ühineda:) leiame oma vahvale õpingugrupile aegu, et koos õppida ja töövihikut lahendada 

Jalutades kuulan podcaste, olen sõltuvuses duolingost. Raske on lausa telefoni käest panna ning alustan hispaaniakeelsete sarjade vaatamist Netflixist.

Kodus üritame abikaasaga lihtsamaid lauseid vahetada hispaania keeles ning plaanisime ka sõnumite saatmise üksteisele muuta kasulikumaks - compre pan y leche, por favor

 

Sigrit Kikas

 

 

 

9

Osta endale grammatika harjutuste raamat ja tee iga päev 1-2 harjutust. Paljudel grammatika raamatutel on vastused taga, nii saad ennast ise kontrollida.

 

Haciendo ejercicios de gramática

Merlin Laur

 

 

 

10

Kuula hispaaniakeelset muusikat, nii õpid hispaania keelt lausa möödaminnes. Soovid veel kiiremini õppida? Otsi laulusõnad üles ja laula kaasa!

 

Kuulata rohkem hispaaniakeelset muusikat ja üritada sõnadest aru saada

Diana Lillmaa

 

 

 

11

Loe hispaaniakeelseid raamatuid. Kui Sinu keeletase veel romaane lugeda ei võimalda, siis on olemas tasemele kohandatud lugemised, kus on valikut nii algajatest (A1) kuni kesktasemeni (B1+). Tore on lugeda ka ajakirju, mis on Sinu lemmikteemal. Seal on palju pilte, mis aitavad tekstist aru saada.

 

Mina loen hispaania kirjandust

Karin Codo

 

Jaanuaris plaanin palju lugeda erialast hispaaniakeelset kirjandust lõputöö tarvis .

Grete Põder

 

 

 

12

Liitu hispaania keele kursusega. Lisaks sellele, et kursusel on Sul õpetaja ja struktuur toeks, saad kaasõpilastega harjutada, leiad uusi sõpru ja lisamotivatsiooni.

 

Mina valmistun jaanuaris veebruaris algavaks A1.1 kursuseks 

Jaanika Mastik

 

Jätkan A1.2 taseme kursusel 

Riina Lillend

 

Plaanin kursusega jätkata

Olly Välk

 

 

13

Õppimisele lisab motivatsiooni ka Hispaania kultuuri tundma õppimine. Ole uudishimulik ja ära karda uusi avastusi ka ise katsetada. Lisa igas kuus oma menüüsse nt üks uus retsept erinevatest hispaaniakeelsetest riikidest, aasta jooksul oled oma maitsemeelega rännanud lausa 12. riiki ja õppinud nende riikide kohta midagi põnevat.

 

Just sai lisatud menüüsse elu esimene Roscón de Reyes. Loodan, et on abiks verbide pööramisel 

Kaidi Holm

 

 


 

Selleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu Hispaania Maja uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

 

 

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.

 

Miks mitte ühendada keeleõpe ja reisimine? Vaata hispaania keele kursuseid Hispaanias ja Ladina-Ameerikas siin.