Armastusest ja sõprusest

Kuna pühapäev on 14. veebruar, mis on tuntud nii Valentinipäeva kui ka sõbrapäeva nime all, siis tähistame sel nädalal armastust ja sõprust. Aknast lumist talve vaadates on soojas toas mõnus lugeda ja millal veel lugeda armastusest ja sõprusest kui mitte veebruarikuus.

 

Oleme teile Hispaania Maja raamatupoest välja valinud raamatud, mis sellesse teemasse sobivad. Jagasime raamatud kolme kategooriasse: hispaaniakeelsed romaanid, eestikeelne kirjandus ja hispaaniakeelne tasemele kohandatud lugemine neile, kes juba veidi või natuke rohkem hispaania keelt oskavad. 

 

 

 

HISPAANINAKEELSED ROMAANID

 

"El hombre que hablaba serpiente", Andrus Kivirähk

Sõprusest

Viimane mees, kes mõistab ussisõnu, mõtiskleb oma elu üle. Vanast ja vägevast metsarahvast on saanud abitud külaelanikud; ajapikku on muistsete aegade teadmised ja oskused unustusse vajunud, asemele on tulnud uued ahvatlevad asjad.

Andrus Kiviräha ülipopulaarne teos "Mees, kes teadis ussisõnu" saadaval ka hispaania keeles! Teose on tõlkinud Consuelo Rubio Alcover.

 

 

"La novia del lobo", Aino Kallas

Aino Kallase jutustus "La novia del lobo" (“Hundimõrsja”) viib meid Rootsi aja külaühiskonda Hiiumaal, kus põimuvad omavahel tunded ja ebausk. Ilmestatud Sara Morante imeliste illustratsioonidega, mis viivad meid otse sündmuspaigale. 

 

 

EESTIKEELNE KIRJANDUS

 

"Armuvalu", Ángeles Mastretta

Liberaalse kasvatusega ning igas ettevõtmises kirglik ja jõuline Emilia Sauri teeb oma elus valikuid, mis XX sajandi alguse Mehhiko meestekeskses maailmas on lausa ennekuulmatud: ta võtab vabaduse armastada kahte meest, laseb end haarata revolutsiooni- ja sõjakeerisesse ning pühendab elu oma suurele kutsumusele – arstiametile.

Emilia on moodne Ladina-Ameerika naine, kes pöördub ühtviisi nii moodsa kui traditsioonilise meditsiini poole ning tegutseb ühesuguse loomulikkusega nii New Yorgis kui kõige kehvemas Mehhiko kolkakülas.

Loe esimest peatükki siin.

 

 "Armastusluuletused", Pablo Neruda

„Armastusluuletused” hõlmavad kolme olulist Pablo Neruda luulekogu. „Kakskümmend armastusluuletust” on Neruda kõige kuulsam luulekogu, mida tuntakse üle terve Ladina-Ameerika ja Euroopaski.

Need kirglikud armupalangud pani Neruda kirja varases nooruses. Armastatu on sageli kättesaamatu ja suhe temaga ebakindel. „Kapteni laulud” on seevastu kirjutatud hiljem, kaua kestnud rännakute ajajärgul. Siin on Neruda elus saabunud pöördepunkt pärast tutvumist kitarristi ja laulja Matilde Urrutiaga. „100 sonetti armastusest” on autori kõige mahukam lembeluuletuste sari, mis valmis Isla Negra poolsaarel. See aeg oli Neruda elus kõige rahulikum ja turvalisem. Vabavärsilised sonetid hõlmavad laia meeleolude spektrit, kus võib kõrvuti leida raskemeelset süngust, lõbusat mängulisust, argiseid tähelepanekuid ja metafüüsilisi mõtisklusi.

 

 

 

TASEMELE KOHANDATUD LUGEMINE

TASEMELE A1 ehk algajale keeleõppijale

Sari "Un día en ..." on lõbus õppematerjalide kogum, mille abil saab lisaks keelele õppida tundma ka hispaaniakeelset maailma.

 

"Un día en Málaga", Ernesto Rodriguez

Kui kaugele läheksid Sina, et võita oma väljavalitu süda?

Marbella rannas ristuvad Taani tüdruku Lea ja Málaga kunstniku Lorenzo teed, kes teeb endast kõik oleneva, et tüdrukuga koos olla.

 

"Un día en Ciudad de México", Ernesto Rodriguez

Sellest, kui oluline on leida aega üksteisele.

Raúl y Miyuki on just kolinud Méxicosse, kuid nende tööpäevad ja prioriteerid ei tundu kattuvat. Või siiski?

 

 "Un día en Madrid", Ernesto Rodriguez

Kui puhkuseplaanid kaaslasega ei kattu...

See on Diane esimene kord Madriidis ja ta soovib Rastrosse minna, kuid tema poisil Tomásil on muud plaanid. Järgneb unustamatu pühapäev.

 

"Cosas del amor", Lourdes Miquel

Küll on hea, kui on sõbrad, kellelt suhteprobleemide puhul abi saada.

Manu on 15-aastane ja üldiselt ei lähe tal hästi, ei koolis ega oma vabal ajal... ega ka mitte tüdrukutega. Ta on väga arg ega oska käituda. Kui ta saab teada, et ta meeldib kahele tüdrukule, läheb kõik hullemaks. Õnneks tõttavad sõbrad appi.

TASEMELE A1+. Vaata raamatu sisse siin.

 

"Con Frida en el altiplano", Bolivia, Dolores Soler-Espiauba

Suured seiklused saavad mõnikord alguse täiesti juhuslikust tutvumisest.

Juhuslik kohtumine ühe Hollandi poisi ja Hollandis viibiva Boliivia tüdruku vahel viib uskumatu seikluslooni Boliivias asuval Altiplano platool.

“Con Frida en el altiplano" on algajatele (A1-A2 tase) mõeldud lugemine, mis sisaldab ohtralt infot kultuuri, poliitika, geograafia ja toidukultuuri kohta ning samuti harjutusi sisu mõistmiseks. Kaasasoleval audio CD-l on lood ka suuliselt ettekantuna olemas ning need sobivad suurepäraselt kuulamisülesanneteks ja Boliivia hispaania keele harjutamiseks.

 

"Dos semanas con los ticos", Costa Rica, Dolores Soler-Espiauba

Kui oodatud puhkusereis kaaslasega ei lähe nii nagu planeeritud...

Manuel on õpilane Oviedost, kes võidab luulekonkursi. Auhinnaks on reis Costa Ricale talle ja ta tüdruksõbrale. Nende plaanid tutvuda Costa Rica looduse ja loomariigiga pööratakse aga ootamatult pea peale.

"Dos semanas con los ticos" on algajatele (A1-A2 tase) mõeldud lugemine, mis sisaldab ohtralt infot Costa Rica kultuuri, poliitika, geograafia ja toidukultuuri kohta ning samuti harjutusi sisu mõistmiseks. Raamatu juurde kuulub ka CD, kus on olemas kogu lugu audioraamatuna, mis sobib ideaalselt kuulamisoskuste arendamiseks ja Costa Rica hispaania keele harjutamiseks.

 

"Guantanameras", Cuba, Dolores Soler-Espauba

Kaksikutest õdede taaskohtumine peale 12 aastat lahus olekut.

Lisa ja Priscilla, kaksteist aastat lahus elanud kaksikud, üks Havannas ja teine Miamis, kohtuvad Kuubal. Ühekorraga mõistavad nad, kui erinevad on nende elud Kuubal ja Ameerika Ühendriikides, kuid samas kogevad ka unustamatuid seiklusi.

"Guantanameras" on algajatele (A1-A2 tase) mõeldud lugemine, mis sisaldab ohtralt infot Kuuba kultuuri, poliitika, geograafia ja toidukultuuri kohta ning samuti harjutusi sisu mõistmiseks. Raamatu juurde kuulub ka CD, kus on olemas kogu lugu audioraamatuna, mis sobib ideaalselt kuulamisoskuste arendamiseks ja ühe hispaania keele kõige unikaalsema aktsendi, Kuuba hispaania keele harjutamiseks.

 

"Amor por sorpresa", Lourdes Miquel

Mõnikord tabab armastus meid siis, kui me seda kõige vähem ootame... 

Manu on 16-aastane ja ei mõtle millestki muust peale ideaalse tüdruku leidmisele. Algab puhkus ja ta peab oma perega minema Püreneedesse, kuigi ta eelistaks jääda oma sõpradega ja lõbutseda. Kuid puhkusel on varuks talle mõningad üllatused.

Lugemine on mõeldud tasemele A1+ 

 

 

"Picasso. Las mujeres de un genio"

Picasso tegi kõike suurima kirega .

Pablo Picasso, 20. sajandil suurima kuulsuse ja austuse saavutanud kunstniku elulugu. Alates sünnist mängisid ta elus suurt rolli naised - kodulinnas Malagas ta ema ja õed, hiljem ta naised ja armukesed, keda ta armastas ja kujutas oma teostel.

Raamatusarja “Grandes Personajes” peategelased paistavad silma oma inimliku ja kunstilise väärtusega. Iga elulugu jutustab ühe sellise isiku elu ja töö kohta. Raamatud sisaldavad fotosid, uute sõnade seletusi igal lehel ja pikemat sõnastikku raamatu lõpus. Lisaks sellele on kaasas erinevad lugemisharjutused ja CD raamatu audioversiooniga.

Lugemine on tasemele A2

"Lola Lago & Asociados. Amor en línea." Lourdes Miquel ja Neus Sans. A2 tase

Mitte kõik ei ole kuld, mis hiilgab...

Margarita leiab armastuse internetist, kuid detektiiv Lola Lago kahtlustab, et kõik ei ole nii ilus nagu paistab. 

ELE kuulsaima detektiivi uued ja emotsionaalsed intriigid, koos juba tuttavate tegelaste ja iseloomuliku huumoriga peegeldavad XXI sajandi sotsiaalset reaalsust ja kultuuri. Silma paistavad keeleline tundlikkus ja suulise ning igapäevase keele lihtne esitus. Raamatu lõpus on mitmekeelne sõnastik. Lisaks on raamatul allalaaditavad MP3-d, sõnavara ja kultuuriga seotud märkmed ning tekstiga seonduvad ülesanded.

Lugemine on tasemele A2

"Lola Lago. La llamada de La Habana." Lourdes Miquel y Neus Sans.

Vanu sõpru tuleb hädas aidata.

Alberto Sanjuáni, Lola Lago endist peigmeest, süüdistatakse oma ülemuse Ignacio Zabaleta, riigi kõige tähtsama reklaamiettevõtte direktori surmas. Kõik tõendid on tema vastu, kuid Alberto kinnitab, et on süütu. Lola aitab tal seda tõestada.

Lugemine on tasemele A2+

"Lorca. La valiente alegría"

Mõned sõprused on eriti inspireerivad.

Aroa Moreno kirjutab Granadas sündinud mehe elust ja loomingust alates lapsepõlvest Fuentevaqueros linnas kuni tapmiseni Granadas 1936. aastal. See raamat räägib tema luulest, teatrist ja muusikast, kuid ka tema sõprusest teiste kunstnikega, nt Salvador Dalíga, samuti puudutab ühte põnevamat kunstiaega Hispaanias.

Lugemine on tasemele B1. Vaata raamatusse sisse siin.

 

 

 


 

Selleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu Hispaania Maja uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

 

 

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.

 

Miks mitte ühendada keeleõpe ja reisimine? Vaata hispaania keele kursuseid Hispaanias ja Ladina-Ameerikas siin.