Mitmepalgeline Argentina | Iberofest 2019

Vastupidiselt eelnevatele kultuuriõhtutele, ei olnud mul seekord vähimat aimugi, mis mind ees ootab. Teadsin vaid, et meile tuleb Argentinast paremat ülevaadet andma Angeli nimeline mees.

Õhtu algas kaardi vaatlemisega. Tegu ei olnud aga päris tavalise kaardiga vaid maailmakaardiga, kus nägime kõike läbi argentiinlaste silmade. Buenos Aires jääb Tallinnast peaaegu 13 000 kilomeetri kaugusele - see oli esimene, mis ma sel õhtul teada sain. Meelde jäi veel, et Argentina olevat parim riik maailmas ja seda kõige poolest ning, et Põhja-Euroopas elavad kõik blondid inimesed.

Kaardi uurimisele järgnes video: “Imagine a country that has it all”. Angel ütles vaid, et me seda tähelepanelikult vaataksime. Sel hetkel ei teadnud ma veel, miks see oluline oli. Video ise oli imeline. Kõik see loodus ja värvid - Argentinas võib tõesti pea kõike leida, tuleb vaid osata vaadata. Peale video vaatamist oli aeg end veidi liigutada. Angel andis meile plakatid, millel olid pildid äsja vaadatud videost. Iga pilt tähistas mõnda paika Argentinas. Alles nüüd sain ma aru, millele täpselt oleks pidanud tähelepanu pöörama. Õnneks anti meile abiks kaart, mille abil oli juba palju lihtsam pilte õigesse järjekorda panna.

Mängule järgnes vabas vormis küsimuste voor. Peab tunnistama, et enamik informatsioonist, mida Angel meiega jagas, oli mulle uus. Näiteks ei teadnud ma, et Argentinas palju itaallasi elab. Esile kerkis lausa küsimus, kas argentiinlased sarnanevad rohkem hispaanlastele või itaallastele. Tuleb välja, et keele poolest ikka hispaanlastele, kuid temperament on pigem itaaliapärane.

Rääkisime ka “cauchodest” ehk kauboidest ja traditsioonidest, mis on seotud sünnipäevade tähistamisega. Poistel on kõige olulisem aasta, mil nad 18 saavad, tüdrukute puhul korraldatakse aga kõige suurejoonelisem sünnipäevapidu siis, kui nad 15 saavad.

Mind üllatas, kui populaarne on Argentinas psühholoogi amet. Angel võrdles psühholoogi külastamist Rimis käimisega ja põhjendas seda pideva liigse ülemõtlemisega, mida nad väga teha armastavad.

Juttu tuli ka linna turvalisusest ja transpordist. Üldiselt pidi Argentina üpriski turvaline riik olema, välja arvatud mõned piirkonnad. Näiteks toodi väga värvikirev linnaosa, mis päevasel ajal on imeilus, kuid öisel ajal on soovitatav seda pigem vältida. Transpordist nii palju, et kui on tegu tavalise päevaga, on kogu linn paksult autosid täis. Samas, kui käimas on jalgpallihooaeg, võib tänaval näha vaid mõnda üksikut taksot, kuna ükski normaalne inimene siis tänavale ei kipu.


Lõpuks lausus Angel “Que onda boludos! Disfruten del MATE ahora!!!” ja kutsus meid kõiki mate teed jooma. Mind üllatas tõsiasi, et see olevat Argentinas palju populaarsem kui kohvi ja et sõpradega kokku saades juuakse tavaliselt just mate teed. Anum, kust seda juuakse on tehtud kas kõrvitsa kestast või siis näiteks puidust. Angelil olid mõlemad variandid kaasas (tema sõnul on levinum just esimene neist). Ma ei oleks osanud arvata, et tee maitse võib sõltuda anumast, millest seda juua, kuid tuleb tõdeda, et tee, mis oli kõrvitsast tehtud tassis, meeldis mulle palju rohkem. Igaljuhul olen jälle ühe kogemuse võrra rikkam. Aitäh, Angel!