Merilin õpib hispaania keelt - DELE eksamiks ettevalmistumine

Hispaania Maja programmijuht Merilin Tali alustas 2021. aasta jaanuaris taas hispaania keele õpinguid õpetaja Annaga, eesmärgiga õppida järjepidevalt aasta lõpuni kuni B2 tase on omandatud. Oma kolmandas postituses jagab ta meiega seda, kuidas õpingud vahepeal läinud on, mida kujutab endast DELE eksam ning mis vaheesmärk on tal maikuuks. Lisaks ka soovitus selle kohta, kuidas sõnavara paremini meelde jätta!

Kuidas on vahepeal läinud?

Kui nüüd täiesti aus olla, siis ma ei ole koduste ülesannete tegemisega olnud nii usin kui võiks. Väikeste laste ja muude toimetuste kõrval kipub aeg käest ära kaduma, aga mul on väga hea meel, et alates jaanuari keskpaigast ei ole ühelgi nädalal tund ära jäänud. Nagu õeldakse "80% of life is showing up" ning tunnen, et olen siiski selle ajaga palju juurde õppinud. Eratunni eelisena saab Anna kohandada iga tunni vastavalt sellele, kas ja kui palju ma vahepeal olen teha jõudnud ning kui on näha, et mingile teemale tuleb rohkem aega pühendada, siis saab rahulikult seda teha. Aga et õppimisel oleks ikka selge ja mõõdetav eesmärk, siis seadsin endale väljakutse teha selle aasta jooksul ära DELE eksami B2 tasemele!

Mis on DELE eksam?

DELE eksam (Diplomas de Español como Lengua Extranjera) on Cervantese Instituudi (diplomas.cervantes.es) hispaania keele eluaegne taseme-eksam. Seda saab teha A1, A2, B1, B2, C1 ja C2 tasemele.

Kus ja milla saab Tallinnas DELE eksamit teha?

DELE eksamit saab sooritada kaks korda aastas Tallinna Ülikooli Rahvusvaheliste eksamite keskuses. Selle aasta teine võimalus on 13. november ning ennast tuleb kirja panna enne 6. oktoobrit. Kellel on huvi, siis registreerimise ja hindade kohta saab lähemalt lugeda siit: https://www.tlu.ee/taxonomy/term/100/hispaania-keel-dele

DELE eksamiks ette valmistumine - kas november on paras aeg?

Aeg-ajalt uuritakse meilt Hispaania Majast, kas me viime läbi ka DELE eksameid. Kuigi me varasematel aastatel oleme seda teinud, siis praegu mitte. See-eest on meil mitu suurepärast õpetajat, kellel on kogemus DELE eksamiks ettevalmistamisega sh ka minu praegune õpetaja Anna. Juba esimeses tunnis teatasin, et üheks julgeks eesmärgiks lisaks vestlusoskuse arendamisele, on sooritada ära DELE eksam B2 tasemele käesoleva aasta jooksul. Ta arvas, et peale esimesi tunde, kui tal on natuke parem ülevaade mu praegusest tasemest, saab ta hinnata kas see on teostatv, kuna lisaks taseme saavutamisele on vaja ka eksamiks endaks ette valmistada.

DELE eksamil on oma kindel struktuur, mis nõuab läbiharjutamist. Oleme vahepeal teinud erinevaid kuulamis-ja lugemisülesandeid varasemate aastate eksamitest ning taseme poolest tundub see teostatav, kuid tean, et pean siiski ajaliselt panustama rohkem, kui tahan eksami sooritatud saada. Samuti avastasin toreda asjana, et Bitacora sarja õpikutel, mida kasutame, on raamatu lõpus ka osa, mis keskendub DELE eksamiks ettevalmistamisele. Seal küll lahendusi ei ole, kuid annab ülevaate struktuurist ning mis sorti ülesanded igas osas on.

Millest DELE eksam koosneb?

DELE eksami puhul tuleb juba registreerumisel ära märkida, mis taseme (A1, A2, B1, B2, C1, C2) eksam on soov sooritada. B2 taseme eksam, mida mul on plaan sooritada, koosneb kokku neljast osast:

Grupp 1

  • Teksti mõistmine (70 min, 4 ülesannet)
  • Kirjalik väljendusoskus (80 min, 2 ülesannet)

Grupp 2

  • Kuulamine (40 min, 5 ülesannet)
  • Suuline väljendusoskus (20 min + 20 min ettevalmistuseks)

Lõplik hinne on sooritatud või mittesooritatud. Diplomi saamisesks tuleb saada kokku vähemalt 60 punkti (maksikum 100) ning vähemalt 30 punkti mõlemast grupist. Kõikide tasemete eksamite kohta saab lähemalt lugeda siit: https://www.dele.org/?page=dele/dele-levels/high-intermediate-level

Eesmärk maikuuks ja soovitus sõnavara õppimiseks

Lisada veel üks tund nädalas, mil ma aktiivselt tegelen hispaania keele õppimisega keskendudes eeskätte just grammatika ja sõnavara laiendamisele. Varem olen teinud alati ise flashcarde ehk sõnakaarte: võtnud ette A4 lehe, jaganud selle ruudukesteks, lõiganud välja ja ühele poole kirjutanud sõna hispaania ning teisele poole eesti keeles. See on küll aeganõudev, aga tean, et toimib, kuna läbi selle jääb sõna meelde nii kirjutades, visuaalselt kui ka kuulates, kui sõnu kõva häälega endale korrata. Lisaks on hea neid endaga kaasas kanda, et vabadel hetkedel päeva jooksul üle korrata. 

Üks probleem nende paberist sõnakaartidega on lisaks ajakulule veel - kui neid regulaarselt teha, siis koguneb neid väga-väga palju ning on keeruline neid korralikult hallata. Seega arvestades, et ka minu aeg on piiratud, siis kasutan seekord ühe meie õpilane soovitatud head rekendust/veebilehte Chegg.com, kus saab endale ise mugavalt sõnakaarte teha ning teha nende jaoks ka eraldi kaustad, näiteks iga tunni uued sõnad panna ühte kohta. Võtangi eesmärgiks panna iga tunni sõnad sinna ning vaadata maikuu jooksul, kuidas see toimib. 

Jagage meiega ka oma eesmärke maikuuks ja kasulikke rakendusi, mida kasutate sõnade õppimiseks!


Tahaksid ka täiendada oma keeleoskust eraõpetaja juhendamisel? Tutvu võimalustega siin või kirjuta meile info@hispaaniamaja.ee või helista 55626496.

Eelistad õppida grupis? Vaata lähemalt kõikide tasemete gruppe meie tunniplaanist

Selleks, et meie tegemistega kursis olla, liitu Hispaania Maja uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

 

 

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.

 

Miks mitte ühendada keeleõpe ja reisimine? Vaata hispaania keele kursuseid Hispaanias ja Ladina-Ameerikas siin.