Veinitähestik: Põhja-Hispaania | Iberofest 2019

Selle aasta Iberofestile pani punkti armastatud veiniõhtu Vinosfairi sommeljeede Aivari ja Maretiga. Selleks eriliseks õhtuks olid nad välja valinud pärlid Põhja-Hispaania veinipiirkondadest ning juurde pakuti ka piirkonnale omaseid pintxosid. Ülevaate selle õhtu maitsetest andis Hispaania Maja hea sõber ja toidufanaatik Marju Lipand, kelle tegemistega köögis saavad kõik lähemalt tutvuda ka tema blogis . Head lugemist!

"Ühel soojal kevadõhtul, kui kraadiklaasi näidud kiskusid juba +8 peale, kehastus Sprinkthali suvemõisas resideeruv Hispaania maja „veinimajaks“. Puutreppidel kostus hispaanialikku kontsaklõbinat ja õhus hõljus romantikat.

Et Hispaania on maailma suurim veiniaedade omanik, aga meie poelettide kangelased jäävad kahjuks alla keskmise maitse, siis leidsid sommeljeed Maret ja Aivar 9 aastat tagasi, et kui nad tahavad nendest rõõmudest natukenegi osa saada, peavad nad hakkama ise maaletoojateks. Nende asutatud Vivavein keskendub eranditult kohalikele hispaania viinamarjasortidele ja väikestele veinimajadele, kus neid imelisi nektareid kokku kääritatakse.

Veiniõhtul esitleti põhjalikult nelja Põhja-Hispaania eksemplari. Räägiti entsüklopeedilise põhjalikkusega, kuidas erinevates piirkondades veinivalmistamine käib, näidati ilusaid külasid ja võluvaid veinimaju. Pakuti isuäratvaid pinxtosid.

1. CELLER VELL Cava Brut Reserva, vahuvein Cava piirkonnas

Viinamarjad: 22% Parellada , 22% Macabeu, 22% Xarel-lo, 34% Chardonnay.

Nautimine: Aperitiiviks. Sobib majoneesipõhiste salatitega, toitudega mereandidest, riisitoiduga.

Alkohol: 11,5%

Jääksuhkur: 4,2 g/l

Serveerimistemperatuur: 6...8º C

Cava võidukäik sai alguse kui ahned putukad hävitasid Prantsusmaa viinamarjaväädid. Nii ei tähenda phylloxera hispaanlaste jaoks õnnetust, vaid suurt pidupäeva, mil nende vahuveini müük hoo sisse sai. Aastal 2016 müüdi cavat juba 25 miljonit eksmplari.

Cavat valmistatakse traditsioonilisel meetodil. Sortideks on peamiselt Xarello, Macabeo, Parellada ja nende segud. Just segudest saavad cavad oma eriilmelised maitsed.

Celler Vell-i klassikaline cava ongi kolme traditsioonilise viinamarja segu. Külmana, õigel temperatuuril serveerides, tulevad esile värskus, lillelisus, aromaatsus, mineraalsus. Cava-koja on üle võtnud pojad ja cava valmib käsitööna. Maja ei paista väga suur, aga ulatub tervelt 3 korrust maa-alla. Cava tähendab hispaania keeles keldrit. Ja cava puhul on keldripinda vaja palju, sest keldris hoidmise aeg annab vahuveinile vajaliku taseme. Kiiret infot keldris veedetud aja kohta annavad cava-pudelitele kleebitud väikesed ümmargused märgid, mille värv siis kas valge, roheline või must. Järgmine saladus on cavale magususastme andmine. Brut Nature´le ei lisata midagi. Brut, mis on enimmüüdud, sisaldab juba kuni 6g suhkrut. Cavade sec ei tähenda hoopiski mitte kuiva, vaid suhkrut 17-50g . Dolce`d oma 50g ületava suhkrukogusega meeldivad juba ajalooliselt meie vanaemadele ja kuuldavasti ka Venemaa tsaariperekonnale, kes neid magusaid vahuveine Hipsaaniast tellisid.

  1. 2. LA VAL ALBARIÑO Bodegas LA VAL, valge vein Rias Baixase piirkonans

Viinamarjad: Albariño 100%

Nautimine: Ideaalne mereandide ja kaladega, kuid suurepärane ka värskete juustude, lindude, riisi ja pastaroogadega.

Alkohol: 13%

Serveerimistemperatuur: 8...10 º C

Räägitakse, et kui Hispaania kuningapaar pulmi pidas, käidi valget pulmaveini valimas just Galiitsiast, mis on ajalooliselt hispaania valge veini piirkond. Galiitsia kuulsaim viinamarjasort on Albariño. Kuna seadus on selline, et veiniaeda ei saa pärandada vaid ühele järeltulijale, vaid tuleb jagada kõigile võrdselt, siis on veiniaiad siin tillukesed. Rias Baixases asuv tipptootja veinikoda La Val oma 70 hektariga on selles mõistes hiiglasuur. Et Galiitsias on külm ja vihmane, pannakse viinamarjaväädid haiguste vältimiseks ronima kõrgetele pergolatele. Selle all saab rahus kasvatada köögivilju. Atlandi ookean ei lase talvedel olla liiga jäine ja soolaks merelises kliimas valmivad veinid on puhtad ning säravad. Rikkalik naudingute sortiment on ka nina jaoks olemas, veinid lõhnavad ürtide, tsitruste ja puuviljade järele. Kaheksajalgadega sobitades elamuslik.

3. LAS ROCAS Garnacha, punane vein Calatayudi piirkonnast

Viinamarjad: Garnacha 100%

Nautimine: Liharoad. Täidlane, mahlakas, kerge juua.

Garnache on võimsate veinide mari, maailmas nr 2. On kerge, mahlakas, läbipaistev, kui samas ka sügav, intensiivne ning aromaatne, õhukese koorega. Teatavasti olid ajad, mil paavstid resideerusid Lõuna-Prantsusmaa viimamarjaväljade keskel ja ei tahtnud mitte mõeldagi Roomasse tagasikolimisele. Nagu sellest vähe oleks, polnud nad rahul oma seniste tseremooniaveinidega ja valisid välja uue väärika sordi, milleks sai hispaania päritolu Garnache, prantsuspäraselt Grenache.

Bodegas San Alejandro kooperatiiv loodi Garnacha sünnikohas, kohalike viinamarjakasvatajate poolt 1962. aastal. Veiniaiad asuvad 750-1000m üle merepinna. Päeval on siin kuum, öösel külm. Pika küpsemisjaja jooksul kogub mari endasse palju suhkrut, mis veinis tähendab kõrgemat alkoholiprotesenti. Praeguseks on siin väga moderne ja kõrge tehnoloogiaga veinikoda. Talendikas noor veinimeister on Austraalia kogemusega. Austusavalduseks saavad veinikoja kõrgema sarja eksemplarid nime Baltasar Gracian teoste järgi, kes oli naaberkülas elanud kirjanik ja filosoof.

4. GAGO D.O: Toro

Viinamarjad: 100% Tempranillo 

Nautimine: Soovitatav dekanteerida vähemalt pool tundi enne tarbimist.Sobib röstitud ja grillitud punase lihaga, marjakastmega. Väikeste ulukitega. Pajaroad. Külmad lihalõigud ja poolküpsed juustud.

Alkohol: 14,5 %

Serveerimistemperatuur: 16...18 º C

Tempranillo on Hispaania enimkasvatatav viinamari.

Hispaania veininduse üks kuulsmaid mehi tänapäeval on aga Telmo Rodriguez. Tundub, et ka meie sommeljeed on Telmo andnud fännid. Telmo välimus assotsieerub lembelauliku ja hurmuriga, aga see on petlik. Telmo kihutab ärimeheliku visadusega mööda Hispaania ürgseid veinipiirkondi ja puhub moodsa tehnoloogiaga neile jõudsalt elu sisse.

Toro on kõrbekuiv piirkond, kuhu turist ei satu ja see on veinindusele ainult kasuks tulnud. Viinapuud on 100 aastat vanad. Toro jõgi jookseb läbi maakonna kuni Portugali rannikuni välja ja sealpool piiri on jõe nimi Duoro, mis on rohkem meile teada. Gago veinimajas käivad asjad Telmo taktikepi all- viinamarjad korjatakse käsitsi, pressitakse jalgadega ja arendatakse 18kuud tammevaatides. Selle tulemusel valmib Toro piirkonna lipulaev. Jõuline, elegantne vein, täis tonnide kaupa musti marju ja vürtse. Vein, mida valida Morcilla de Burgos saatjaks. See on hispaanlaste verivorst, mida süüakse aastaringselt õhukeste viiludena, ei ole nii vürtsine ja tangude asemel sisaldab riisi. Muidu nagu verivorst ikka.

Peale kõiki neid maitseid, lõhnu ja teadmisi sai osta kotid punni raamatutest ja veinidest. Ka kõige hellitatum ja nõudlikum tarbija ei võiks tahta paremat. Tänu Hispaania majale."