Hispaania Maja filmisoovitus: "Valu ja hiilgus" | Dolor y gloria

Eelmisel aastal linastus Hispaania kõige hinnatuma režissööri, Pedro Almodóvari meistriteos "Valu ja hiilgus", mis räägib filmilavastajast Salvador Mallost, kes on osalt Pedro Almodóvar ise, osalt väljamõeldud tegelane. Filmis kehastab teda Antonio Banderas, kes võitis selle rolli eest Cannes'i filmifestivali parima meespeaosa auhinna, samuti sai auhinna filmile muusika loonud Alberto Iglesias. Sel kolmapäeval, 8. aprillil kell 21:30 on kõigil võimalik seda imelist filmi ETV2-s näha!

Filmisoovitus "Valu ja hiilgus" l Penelope Cruz

Filmi esilinastusel kinos Artis tutvustas seda Hispaania Maja juhataja Neftali. Loe, mis mõtted tal tekkisid seoses selle meisterliku režissööri tööd nähes:

"Ma olen üha enam veendunud, et ei ole paremat akent kultuuri kui läbi kino. Ühes filmis, nagu selles, mida me ETV2-s sel kolmapäeval näeme, on meil võimalik läbi fiktsiooni näha teatud kultuurilisi aspekte, käitumismalle ning see toob meid sellele kultuurile lähemale.  

Almodovar on juba neli aastakümmet olnud peamine Hispaania kinokunsti saadik. Ta ei kuulu (ega pole kunagi kuulunudki) Hispaania ühiskonna eliiti või nii-öelda õigete inimeste hulka. Ta on alati olnud osa avangardi liikumisest, eriti 80ndatel ning kunstnikuna on ta alati kõvahäälselt kritiseerinud neid, kelle tegusid ta ei pea õiglaseks. Oma talendiga õnnestus tal olla korraga nii praeguse aja suurimaid loojaid kui ka seista naiste, geide ja immigrantide õiguste eest. 

Filmis "Valu ja hiilgus" kehastub Antonio Banderas Almodovari alter egoks ja Penélope Cruz Almodovari emaks. Penélope Cruzi tegelaskuju on ühtlasi ka aken Hispaania ühiskonda 50ndatel, mis oli väga vaene. Esimestes stseenides näeme noori naisi jõe ääres pesu pesemas ning traditsioonilisi laule laulmas. Nende naiste häälte hulgast tõuseb esile Rosalia hääl, kes on üks praeguse aja andekamaid ja karismaatilisemaid artiste Hispaanias, kes on võib-olla isegi Shakirast ja Enrique Iglesiasest parem.  

Soovin teiega jagada filmi esimest stseeni, kus väike Salvador (keda vanemaks saades mängib Antonio Banderas) on koos oma ema (Penélope Cruz) ja teiste naistega, nende seas ka Rosita (2019. aasta kõige edukam ja enim auhindu võitnud laulja Rosalia), kes jõe ääres pesu pestes laulavad traditsioonilist Hispaania laulu "A tu vera":

Nautige seda reisi Almodovari kujuteldavasse olevikku!"

Oleme selle kingituse eest väga tänulikud ETV2-le ja Hispaania saatkonnale Eestis!

Vaata sel kolmapäeval, 8. aprillil kell 21:30 ETV2-s


Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.

Miks mitte ühendada keeleõpe ja reisimine? Vaata hispaania keele kursuseid Hispaanias ja Ladina-Ameerikas siin.