Mis seob Hispaania Bonilla a la Vista kartulikrõpse ja Oscari võitnud Lõuna-Korea filmi "Parasiit"?

Lõuna-Korea film “Parasiit” (기생충Gisaengchung) on kindlasti tuttav ka paljudele eestlastele. See on Bong Joon-ho 2019. aasta must komöödia, mis võitis eelmisel aastal Cannes’i filmifestivalil kuldse palmioksa (Palme d'Or) ja selle aasta Oscarite jagamisel lausa neli auhinda: parim film, parim režisöör, parim stsenaarium ja parim rahvusvaheline film. Lisaks on “Parasiit” võitnud mitmeid teisi hinnatud auhindu ja on nii mõnegi kriituku arvates 2019. aasta parim film – või lausa 2010ndate aastate parim!  Film räägib vaesest perekonnast, kelle liikmed skeemitavad end üksteise järel rikkasse perekonda tööle, teeseldes kogenud töötajaid, kes üksteist ei tunne.

Mis on ühist aga Lõuna-Korea filmil ja Hispaania kartulikrõpsudel?

César Bonilla, Bonilla a la Vista 87-aastane omanik, on siiani üllatunud selle üle, kui populaarsed nende kartulikrõpsud Lõuna-Koreas on. See tuli talle väga ootamatult, kuna keegi neist Hispaanias ei teadnud, et Bonilla a la vista kartulikrõpsude 500-grammine tünn auhinnatud filmi sattus. See on näha stseenis, kus peaosalised rikka pere maja elutoas istuvad.

Pärast filmi suurenes kartulikrõpsude tootmine 150 %, kuid neid tehakse endiselt nii nagu alati, pannes rõhku kvaliteedile.  César soovib “Parasiidi” režissöri tänada: “Mul on pisarad silmas, kui ma sellele mõtlen. See on müstika, kuidas Bonilla a la Vista filmis ilmub. Film sai nii tuntuks. Minu lootused on täidetud.”

Bonilla pereäri pidi 100 töötajat juurde palkama. Tehas toodab 540 tonni krõpse aastas eksportides 60 tonni 20 riiki. Lõuna-Koerasse läheb sellest suur osa – 40 tonni, kus nad olid populaarsed ka enne seda, kui film kuulsaks sai.

Kliendid ja sõbrad andsid Bonilla perekonnale teada, et nägid kartulikrõpsude suurt tünni filmis. “Me ei oleks iial arvanud, et meie kartulikrõpsud nii populaarseks saavad. Ma tunnen selle üle suurt uhkust,” ütles Bonilla.

Auhinnatud film tegi Bonilla a la Vista kartulikrõpsud muidugi palju tuntumaks kui need enne olid. Poed pidid lausa müügipiirangud peale panema: kaks tünni inimese kohta ja isegi siis sai kogu kaup mõne tunniga otsa. Vaata videost ise järgi:

2020. aasta kevadest saab Bonilla a la Vista kartulikrõpse osta ka Eestist. Hispaania Majal on hea meel, et me saame neid nüüd ka eestlastele pakkuda. Kartulikrõpsud on väga autentsed, koostises ei ole muud kui vaid kvaliteetsed Galicia kartulid, esimese külmpressi oliiviõli ja veidi soola. Proovi need ise järgi! Tule astu Hispaania Majast läbi või telli e-poest.


Selleks, et meie tegemistega kursis olla ja järgmist huvitavat viktoriini mitte maha magada, liitu meie uudiskirjaga või jälgi meid Facebookis ja Instagramis.

Kui sul on tekkinud huvi hispaania keele õppimise vastu, siis liitu meie hispaania keele kursustega, rohkem infot tunniplaanist siin või eratundide kohta siin.

Hispaania ja Ladina-Ameerika kultuuri huvilised leiavad palju põnevat meie raamatupoest siin ning Hispaania maitsete austajatele on meil erilised gurmeetooted siin.

Miks mitte ühendada keeleõpe ja reisimine? Vaata hispaania keele kursuseid Hispaanias ja Ladina-Ameerikas siin.